Biserica Ortodoxă Rusă se roagă pentru ruşii aflaţi în căutarea unui loc de muncă
Biserica Ortodoxă Rusă a creat o rugăciune specială pentru ruşii care îşi caută de lucru, iar rugăciunea a fost aprobată de însuşi Sfântul Sinod, transmite EFE.
Doamne, Iisuse Hristoase, Creator al lumii şi Creatorul nostru, al tuturor, ai grijă la dorinţele tuturor celor aflaţi în nevoie, cunoscător al dorinţelor noastre (...) şi dă-ne sarcini folositoare!', se spune în rugăciune.
'Acum Te rugăm cu smerenie: dă robului tău (numele) lucrări bune, în care toate cele folositoare se fac spre slava Ta (...) şi primeşte roadele vrednice ale ostenelii sale...', continuă rugăciunea.
În Rusia, rata şomajului este în jur de 4%, deşi realitatea este că mulţi ruşi câştigă salarii foarte mici la locurile de muncă din economia reală, ceea ce îi obligă să se integreze în economia informală.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care se declară credincios, a dăruit Bisericii săptămâna aceasta icoana Sfintei Treimi de Andrei Rublev, expusă în Galeria Tretiakov, decizie pe care nu toţi ruşii au văzut-o cu ochi buni, deoarece în ultimii 20 de ani Patriarhia Moscovei s-a bucurat de numeroase avantaje, iar patriarhul rus Kirill este cunoscut drept un susţintător al Kremlinului, notează Agerpres.
Structurile Bisericii Ortodoxe Ruse, implicate în invadarea Ucrainei de către Putin, susține mitropolitul Epifanie
Mitropolitul Epifanie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a declarat pentru "Ukrainska Pravda" că structurile Bisericii Ortodoxe Ruse au fost incluse în pregătirea agresiunii ruse şi în desfăşurarea acesteia împotriva statului ucrainean.
”Este regretabil să vezi că 'lumea rusă' a făcut din instituţiile bisericeşti unul dintre instrumentele agresiunii sale. Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill Gundiaev, este într-o supunere sclavagistă faţă de tirania Kremlinului şi îi serveşte drept instrument. Structurile Bisericii Ortodoxe Ruse - iar acest lucru nu este observat doar de noi, ci este şi recunoscut de experţi internaţionali independenţi - au fost incluse sistematic în pregătirea agresiunii împotriva Ucrainei şi în implementarea acesteia" - a remarcat liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.
Prin urmare, potrivit lui Epifanie, o parte integrantă a rezistenţei ucrainene este ruperea completă a tuturor legăturilor de subordonare cu Patriarhia Moscovei, care încă mai controlează o parte a ortodocşilor din Ucraina.
"La nivel declarativ, organizaţia religioasă care îşi spune Biserica Ortodoxă Ucraineană se presupune că se distanţează de patriarhul său şi de Biserica Rusă, dar, în realitate, rămâne subordonată acestora", a adăugat mitropolitul de Kiev.
Epifanie consideră că această situaţie poate fi îndreptată doar de o interdicţie legislativă care să interzică organizaţiilor religioase din Ucraina să se subordoneze centrelor religioase ruseşti.
"Deoarece Kremlinul le-a transformat în centrele sale de influenţă, din cadrul cărora lideri ortodocşi, musulmani, protestanţi şi alţi lideri religioşi din Federaţia Rusă ajută agresorul şi găsesc justificare pentru crimele acestuia. Ucraina are dreptul să se apere împotriva agresiunii hibride ruseşti în domeniul spiritual, aşa cum se apără pe câmpul de luptă" - a conchis mitropolitul Epifanie al Ucrainei, potrivit Rador.
Sprijinul oferit crimelor lui Putin de Biserica Ortodoxă Rusă și de patriarhul Kirill a scindat Biserica Ortodoxă mondială, ba chiar a dus la apariția unor mișcări de contestare a autorităților religioase în interiorul clerului rus, scrie Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News