Data actualizării:
Data publicării:

Birou pentru combaterea traficului stradal de droguri. Gorghiu arată cât de ușor putem cumpăra astăzi substanțe interzise

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Alina Gorghiu, ministra Justiției, este invitata jurnalistului Bogdan Chirieac la interviurile DC News. Alina Gorghiu a vorbit, printre altele, despre progresele înregistrate în legătură cu combaterea consumului ori comercializării de substanțe interzise. Există acum un birou al DIICOT pentru combaterea traficului stradal de droguri.

"E o colaborare foarte bună între Ministerul de Justiție și Ministerul de Interne și am făcut multe proiecte împreună. Tot ce vedeți în materia drogurilor, tot ce vedeți în materia fugarilor, le-am lucrat împreună și am convingerea că lucrurile vor merge mai departe foarte bine", a subliniat Alina Gorghiu.

"Credeți că este nevoie de înăsprirea pedepselor pentru traficul de droguri?", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Până acum aveam un lucru care pe mine mă deruta. În România aveam foarte puțin procurori care să se ocupe de tematica droguri. Și cred că am eu cifrele să vă spun exact. Anul ăsta, în primele șase luni, au fost efectuate cercetări în 9723 de dosare. Avem aproape 10.000 de dosare în șase luni.

Gândiți-vă că până la 1 martie ele se făceau cu un anumit număr de procurori, iar astăzi avem 25 de procurori în plus. A fost acea hotărâre a CSAT-ului prin care s-a dispus, iar Guvernul a alocat resurse pentru a angaja încă 25 de procurori suplimentar în DIICOT, iar mare parte dintre ei se ocupă acum de lucruri importante din tematica droguri", a completat ministra Justiției.

CITEȘTE ȘI: Tot mai multe violuri și cazuri de pedofilie. Gorghiu, mesaj important către victime 

3. Foto: Criș... (gorghiu_16277300.jpg)

FOTO: Crișan Andreescu

"E o reorganizare a acestei secții de combatere a traficului de droguri și e bine să știe și cei care ne urmăresc că sunt trei servicii noi de la începutul lunii martie. Unul de combaterea traficului de droguri, altul internațional și unul extrem de important, vorbim de traficul stradal de droguri. Este o secție care are acum 31 de procurori, din care sunt ocupate 22 de funcții, la nivel DIICOT central. Gradul de ocupare este de 72 de procente. Nu o dată, ci de foarte multe ori am făcut apel la colegii din parchete să îndrăznească, să meargă.

Sigur, sunt condiții de îndeplinit la DIICOT (...) trebuie mulți ani vechime. Îmi doresc să văd o schemă ocupată 100% la această secție care se ocupă de combaterea traficului de droguri.

Dar se găsesc soluții și sunt convinsă că vom găsi colegi care să meargă la DIICOT, colegi cu experiență. Această organizare în trei servicii a secției care se ocupă de combaterea traficului de droguri va fi foarte eficientă în abordarea în altă manieră a traficului de droguri. Și vă spun că acest serviciu stradal e foarte important", a mai subliniat Alina Gorghiu.

"Despre el vreau să vorbesc. Sunteți mamă. Vă dați seama de impactul drogurilor asupra copililor, asupra elevilor și asupra studenților. Studenții, mă rog, sunt majori și cred că intră în altă categorie. Ce va face secția asta de combatere a traficului stradal? Îi așteaptă la colțul școlii, după cum știți, cu drog de 10 lei, de 15 lei, care înseamnă moarte. Mai ales că este chimic extrem de toxic. Adică nu au bani de cocaină. Au bani de ce iau ei, de tot felul de nenorociri", a remarcat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI: Gorghiu, pariu cu Bogdan Chirieac: În următorii patru ani o să avem cele două penitenciare date în folosință 

4. Foto: Rudo... (alina-gorghiu_86975300.jpg)

Sursa: DC News

"O să vă mir acum. Tinerii de astăzi au posibilitatea să-și achiziționeze din online substanțele și drogurile", a subliniat ministra Justiției.

"O să vă arăt după emisiune, o să vedeți cam cum se poate face acest lucru. Asta e extrem de periculos, pentru că accesul oricărui tânăr la online, la diverse site-uri, nu poți să-l cenzurezi. Sigur că pe stradă te orientezi. Am făcut acest birou împotriva traficului stradal de droguri. E prevăzut cu procurori. Deocamdată avem patru, sperăm să ajungem foarte curând la opt.

Sunt puncte-cheie pe care DIICOT-ul le cunoaște, puncte nevralgice privitoare la traficul de droguri în București. Acolo sunt monitorizate situațiile. E un lucru foarte bun că se coboară cu acest birou în stradă, printre tineri, în rândul populației și suntem activi acolo.

Problema este însă mult mai amplă decât această discuție. Sigur, resursa umană de la DIICOT e importantă și-mi aduc aminte ce eforturi s-au făcut și cât de mult ne-am bătut să se accepte acești 25 de procurori în plus la DIICOT.

Întotdeauna este o problemă de acceptare că trebuie să tratezi un fenomen atât de important atunci, când toate parchetele aveau nevoie de resursă umană, acești 25 de procurori îi iei normal, îi iei de undeva și-i duci la DIICOT. Teoria mea este că trebuie să rezolvi o problemă importantă atunci când ea există, până așteptam să [n.r., izbucnească]... Mă rog, problema a fost rezolvată, e foarte important că a fost rezolvată și mai avem încă de rezolvat.

Capitolul resurse umane la DIICOT este un lucru la care toată lumea se uită și încearcă să ajute. Legislația a fost alt capitol pe care l-am îmbunătățit. Vorbeați de traficul de droguri de mare risc, vreau să știți că foarte mulți dintre cei care ajungeau în instanță beneficiau de circumstanțele prevăzute de lege și primeau pedeapsă cu suspendare.

Un traficant de droguri de mare risc, în opinia mea, n-are cum să-și ia pedeapsă cu suspendare, n-are cum să ajungă din nou în stradă printre tineri, printre adolescenți, să comercializeze din nou cocaină, fentanil, oxicodonă și așa mai departe. Și-am reușit să modificăm legea", a mai spus Alina Gorghiu pentru DC News.

Youtube video image

***

În septembrie 2023, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, declara că se înfiinţează 25 de poziţii noi de procurori la DIICOT, care vor fi concentraţi pe combaterea traficului stradal, pe raza Bucureşti-Ilfov, un Birou antidrog la Constanţa şi posturi alocate în judeţe cu centre universitare şi turism ridicat precum şi acolo unde au loc festivaluri.

”O veste foarte bună, o să o văd materializată sper printr-o hotărâre de guvern cât se poate de repede ca să poată urma procedura cu concursuri, este vorba de 25 de poziţii noi de procurori la DIICOT, care vor fi concentraţi într-un serviciu specializat pe combaterea traficului stradal, pe raza Bucureşti-Ilfov, 8 procurori, un Birou anti-drog în cadrul serviciului teritorial Constanţa şi posturi alocate în judeţe care au centre universitare, cu turism foarte ridicat, punctual unde sunt festivaluri în desfăşurare”, a afirmat Alina Gorghiu. 

Ministra Justiţiei s-a referit şi la măsurile de prevenţie, arătând că Agenţia Naţională Antidrog a instruit anul trecut 11.300 de profesori care ar trebui să poată identifica semnele de consum de droguri la elevi şi inclusiv în Argeş au fost instruiţi peste 200 de profesori.

”Nu ne putem permite să nu facem acest efort colectiv, nu doar instiutiile de la nivel naţional, DIICOT, Poliţie, pot să stăvilească acest fenomen şi e nevoie de suportul întregii societăţi, de părinţi, de profesori, de orice ONG, etc. (..) Războiul este unul asimetric, resursele statului sunt limitate faţă de miliardele pe care traficanţii le au şi le pun la bătaie”, spunea Alina Gorghiu anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel