Data actualizării:
Data publicării:

Bimillenario Publius Ovidius Naso – drumul exilului, la Roma

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Emil Boroghină
Emil Boroghină

Accademia di Romania in Roma prezintă, în perioada 22 mai - 4 iunie 2017, Expoziția de artă grafică Bimillenario Publius Ovidius Naso – drumul exilului, organizată de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Accademia di Romania in Roma prezintă, în perioada 22 mai - 4 iunie 2017, Expoziția de artă grafică Bimillenario Publius Ovidius Naso – drumul exilului, organizată de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Înaintea vernisajului luni, 22 mai 2017, orele 17.00, în Sala de Conferințe, maestrul de artă dramatică, actorul român Emil Boroghină, va recita creaţia în versuri a poetului Ovidius: „Tristia” și „Pontiche”.

Evenimentul comemorează cei 2000 de ani de la moartea marelui poet latin, Publius Ovidius Naso, care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Acesta s-a născut la Sulmona, în Italia şi a murit la Tomis, Constanţa de astăzi, din România, după un exil, hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani.

Expoziția reunește 60 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, care sunt realizate de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Vor expune: artiștii Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; artiștii Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; artiștii Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și artiștii Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu din România.

Expoziţia va fi itinerată în 8 oraşe, din 4 ţări, refăcând astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius de la Roma la Tomis, anume: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis). Primul vernisaj a avut loc la Sulmona, în perioada 15 - 20 mai.

Vernisajele vor avea loc în spaţii din cadrul muzeelor sau a altor instituţii de cultură din cele 8 oraşe propuse ca repere pentru comemorarea drumului de exil al poetului Ovidius. Astfel, la Sulmona, vernisajul va avea loc la Chiesa di San Francesco della Scarpa;  la Roma, la Academia di Romania; la Brindisi, la Palazzo Granafei Nervegna; la Corint la Galeriile de Artă; la Nessebar, la Galeriile de Artă; la Balcic, la Centrul Cultural „Palatul”; la Mangalia, la Casa de Cultură; iar la Constanţa expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă și la Cazino Constanţa. Fiecare vernisaj expoziției va fi însoţit de un spectacol de poezie, realizat de actorul român Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limba latină şi limba italiană a textului recitat.

Vă invităm să participați la vernisajul expoziției Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului!

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” din România, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare”, vicepreşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 până în 1988 a fost actor şi regizor al Teatrului Naţional Craiova, iar între 1988 şi 2000 director general al teatrului craiovean. În anul 2000, primeşte „Ordinul Naţional în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de statul român. Sub conducerea sa, Festivalul Internaţional „Shakespeare” primeşte ”Premiul de excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei din anul 2006”, acordat de Uniunea Teatrală din România. British Council îi acordă lui Emil Boroghină, în anul 1997, ”Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în anul 2011 ”Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel