Data publicării:
Bilic spulberă mitul despre cafea. Câte cești de cafea poți bea zilnic, de fapt: Efectele neștiute și nespuse până acum
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spulberat mitul despre cafea.
"Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap.
Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:
- face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene
- are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
- menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
Câte cești de cafea poți consuma zilnic
"Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.
Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație.
Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată", a completat ea.
Rece sau cald? Ce bem pe timp de caniculă
"Când afară e cald, nu trebuie băut nici prea rece nici prea cald.
Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.
Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură", susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Ce să consumi, de fapt, pe vreme de caniculă
"Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune - deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.
Ca și variante perfecte de lichide ce pot fi consumate pe timp de caniculă sunt: apa plată și apă carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante. Cat despre alcool, vinul alb sau roze se pretează a fi diluat cu apă sau cuburi de gheață.
Tot pentru hidratare cu remineralizare încercați cafea cu lapte rece și puțină gheață, fără nici un strop de zahăr- efect tonic și anorexigen garantat", a completat ea.
Vezi această postare pe Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News