Bilanțul victimelor taifunului Yagi în Vietnam depășește 250 de morți, zeci de persoane încă dispărute
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Bilanțul deceselor provocate de taifunul Yagi în Vietnam a ajuns la 254, cu peste 820 de răniți și 82 de persoane încă dispărute. Furtuna a declanșat alunecări de teren și inundații fulgerătoare în regiunile montane din nordul țării. Autoritățile continuă căutările, în special în satul Nu, unde 46 de persoane au fost confirmate decedate, iar 41 sunt încă dispărute. 

Taifunul Yagi, care a lovit Vietnamul și a declanșat alunecări de teren și inundații fulgerătoare, a făcut până vineri 254 de victime, conform autorităților vietnameze, pe măsură ce apele inundațiilor încep să se retragă, iar operațiunile de căutare continuă. Taifunul, considerat cea mai puternică furtună care a lovit Asia în acest an, a atins țărmul nord-estic al Vietnamului sâmbătă. Peste 820 de persoane au fost rănite, iar 82 sunt încă date dispărute, potrivit Agenției Naționale pentru Gestionarea Dezastrelor.

Autoritățile încă încearcă să găsească 41 de persoane dispărute după ce o inundație fulgerătoare a distrus toate cele 37 de case din satul Nu, situat în provincia muntoasă Lao Cai, în nordul țării, marți dimineață. 46 de locuitori din acest sat au fost confirmați morți.

Într-un alt sat din Lao Cai, 115 persoane care fuseseră declarate dispărute au fost găsite în viață după ce s-au refugiat pe un munte timp de două zile, fără acces la electricitate și telecomunicații, potrivit Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor.

Supraviețuitorii și-au construit adăposturi improvizate din bambus și prelate, temându-se de alunecările de teren iminente. „Am reușit să luăm cu noi doar puțin orez și mâncare, iar când acestea s-au epuizat, am căutat muguri de bambus sălbatic pentru a ne hrăni", a declarat șeful satului, Vang Seo Chu.

UNICEF a avertizat că sute de mii de copii din zonele afectate au rămas fără case și acces la apă potabilă, sanitație și îngrijiri medicale. Aproximativ 2 milioane de copii nu pot merge la școală și nu beneficiază de suport psihologic sau programe de alimentație școlară, din cauza pagubelor aduse unităților de învățământ și a penuriei de energie electrică și apă. Agenția a estimat că sunt necesare fonduri de urgență de 15 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor critice ale copiilor și familiilor afectate.

În Hanoi, apele râului Roșu au început să se retragă, iar circulația a fost reluată pe unele poduri, conform guvernului vietnamez. Companiile de asigurări din Vietnam au primit până joi cereri de despăgubire în valoare de 7 trilioane de dongi (aproximativ 285,36 milioane de dolari) pentru pagubele provocate de taifunuri, inundații și alunecări de teren, potrivit Ministerului de Finanțe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel