Data publicării:

Bilanţul atacului din Israel s-a clarificat în mare parte, dar aduce și întrebări fără răspuns

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Bilanțul atacurilor Hamas arată că au murit 1.139 de persoane, dar şi pune sub semnul întrebării anumite mărturii iniţiale.

În acea zi de Sabat, sute de oameni înarmaţi din mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului plecând din Fâşia Gaza. Ei au ucis oameni la întâmplare pe străzi, în case din mai multe oraşe şi kibbutz-uri sau la un rave-party.

Armata israeliană a avut nevoie de mai mult de trei zile de lupte violente pentru a redobândi controlul asupra zonelor atacate.

Sursa Foto: Agerpres.

Ţara a fost îngrozită de acest atac împotriva civililor de o amploare şi o violenţă nemaivăzute de la înfiinţarea statului Israel, în 1948, şi însoţit de violenţe sexuale pentru investigarea cărora a fost declanşată o anchetă a poliţiei.

Pe 14 octombrie, autorităţile au anunţat un bilanţ de "peste 1.400 de persoane (...) ucise (...) de teroriştii Hamas". Pe 10 noiembrie, Ministerul de Externe a publicat o "estimare actualizată" potrivit căreia combatanţii Hamas "au asasinat cu sânge rece circa 1.200 de persoane" în Israel, fără a furniza mai multe detalii.

Numeroase trupuri au fost arse, între care şi familii întregi care au împărtăşit această soartă chiar în casa lor, sau mutilate oribil. Medicii legişti au avut nevoie de săptămâni pentru a identifica toate aceste cadavre şi, la 13 decembrie, au mai rămas doar cinci persoane date dispărute, între care patru israelieni, potrivit biroului prim-ministrului.

Nova, 364 de morţi

Pentru a cunoaşte identitatea şi vârsta victimelor civile sunt necesare datele furnizate de sistemul israelian de securitate socială, Bituah Leumi.

Pe site-ul său de internet figurează lista celor 695 de civili israelieni ucişi pe 7 octombrie şi în zilele care au urmat, fiecare cu identitatea şi circumstanţele morţii. Printre ei, 36 de minori, între care 20 de sub 15 ani, şi zece persoane ucise de rachete.

Sursa Foto: Agerpres.

Cea mai tânără victimă a Hamas, micuţa Mila Cohen, de 10 luni, a fost împuşcată mortal în kibbutz-ul Beeri, în care trăia.

Trei copii care făceau parte dintr-o singură familie, în vârstă de doi până la şase ani, au fost lichidaţi împreună cu părinţii lor în domiciliul din kibbutzul Nir Oz, în timp ce doi fraţi de 5 şi 8 ani au fost împuşcaţi mortal împreună cu părinţii lor într-o maşină. Un alt băiat de cinci ani a fost ucis pe stradă de o rachetă.

Toţi ceilalţi copii ucişi au vârste de peste 9 ani, potrivit datelor din Bituah Leumi.

Datele din sistemul de securitate socială israeliană atestă atrocităţile comise de Hamas şi care au fost documentate prin numeroase mărturii. Un număr reţine în mod special atenţia: cel al celor 364 de persoane împuşcate mortal în masacrul de la festivalul de muzică Nova, de la Reim.

Mărturii sub semnul întrebării

Statisticile invalidează însă definitiv anumite informaţii transmise de autorităţile israeliene în zilele care au urmat atacului de pe 7 octombrie.

Drept represalii la atacuri, Israelul a promis să distrugă Hamas. În Fâşia Gaza, peste 18.700 de persoane, în majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucişi de la începutul bombardamentelor israeliene pe acest teritoriu, urmate de o ofensivă israeliană la sol încă în curs, potrivit ultimului bilanţ furnizat de autorităţile Hamas.

În zilele care au urmat după începutul războiului, un mesaj publicat pe contul de X (fostă Twitter) oficial al statului Israel a devenit viral. Acesta evoca "40 de bebeluşi asasinaţi" în kibbutz-ul Kfar Aza, pe baza unui reportaj al unei jurnaliste a canalului i24NEWS care cita soldaţi de la faţa locului.

Contactat de AFP a doua zi după publicarea postării, Ministerul Afacerilor Externe israelian, responsabil cu administrarea contului, a afirmat că nu poate "să confirme nicio cifră în acest stadiu".

Sursa Foto: Agerpres.

Potrivit Bituah Leumi, 46 de civili au fost ucişi la Kfar Aza, iar cel mai tânăr avea 14 ani.

O altă mărturie pusă sub semnul întrebării este cea oferită la 27 octombrie de colonelul Golan Vach, şeful unităţii de cercetare şi salvare a armatei, care a declarat unui grup de jurnalişti, între care şi unul de la AFP, că a transportat "personal un bebeluş decapitat" găsit la Beeri, potrivit lui, în braţele mamei lui asasinate.

Potrivit sistemul de securitate socială israelian, un singur bebeluş a fost ucis la Beeri. Este vorba despre micuţa Mila Cohen, împreună cu tatăl şi bunica ei. Mama ei a scăpat miraculos cu viaţă din atac. Întrebaţi de AFP despre declaraţiile colonelului Vach, doi purtători de cuvânt ai armatei israeliene nu au răspuns în cele din urmă.

"1.500 de trupuri" ale combatanţilor Hamas

Alţi nouă minori au murit la Beeri, însă Yossi Landau, un voluntar al ONG-ului Zaka care ajută la ridicarea trupurilor victimelor atentatelor sau accidentelor, a declarat pentru AFP la 11 octombrie că a văzut "20 de copii (...) cu mâinile legate la spate, împuşcaţi mortal şi arşi".

"Există diferenţe între realitate şi mărturiile voluntarilor noştri de la faţa locului în privinţa a ceea ce cred că văd, din mai multe motive", a explicat pentru France Presse Haim Otmazgin, unul dintre responsabilii Zaka.

"Când sunt descoperite trupuri arse sau în stare de descompunere, putem cu uşurinţă să ne înşelăm şi să credem că trupul este cel al unui copil" pentru că forma cadavrului se schimbă în aceste condiţii, a adăugat Otmazgin. "Voluntarii noştri au fost confruntaţi cu scene traumatizante şi uneori au interpretat greşit ceea ce au văzut", a recunoscut el.

Sursa Foto: Agerpres.

Civililor israelieni ucişi în atacurile Hamas li se adaugă 71 de străini, potrivit presei israeliene, în majoritate muncitori thailandezi, 58 de poliţişti, zece membri ai Shin Beth, serviciul de securitate internă, şi 305 militari ucişi pe 7 octombrie şi în cele trei zile care au urmat.

Aşa cum este întocmit de armată, numărul militarilor ucişi include de asemenea zeci de soldaţi neînarmaţi afectaţi supravegherii frontierei cu Fâşia Gaza, ucişi în asaltul iniţial al Hamas, soldaţi activi sau rezervişti căzuţi în lupta pentru recucerirea teritoriului atacat, membri ai grupurilor de apărare ale kibbutz-urilor care care au murit cu arma în mână sau soldaţi în permisie ucişi acasă la ei ori la rave-party-ul de la Reim de exemplu.

Datele furnizate de Bituah Leumi nu permit să se facă distincţie între numărul victimelor Hamas şi cel al civililor ucişi de forţele israeliene în luptele care au avut loc pentru recucerirea kibbutzurilor şi oraşelor atacate, operaţiune în cursul căreia armata a recurs la tiruri susţinute de obuze şi rachete asupra unor zone locuite pentru a-i alunga pe atacatori, potrivit mărturiilor adunate de AFP şi de media israeliene.

O altă necunoscută este numărul combatanţilor palestinieni ucişi pe teritoriul israelian. Armata a anunţat pe 10 octombrie că a găsit "circa 1.500 de corpuri" ale atacatorilor, fără a furniza mai multe amănunte. Mai multe întrebări adresate de AFP armatei şi Ministerului Apărării pentru a afla mai mult au rămas de atunci fără răspuns, notează agenţia de ştiri franceză.

Într-un interviu pentru canalul Al-Jazeera, numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, a afirmat la rândul său că "circa 1.200 de combatanţi" au luat parte la atacurile de la 7 octombrie. Ei au luat 250 de ostatici, dintre care 110 au fost eliberaţi între timp. Israelul a recuperat cadavrele a opt ostatici, potrivit autorităţilor de la Tel Aviv, iar Hamasul are în continuare 132 de ostatici, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel