Data actualizării:
Data publicării:

Bilanț îngrijorător și în Mexic. Uraganul John a ucis cel puțin 16 persoane

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Cel puţin 16 persoane au murit din cauza uraganului John, care s-a dezlănţuit asupra regiunilor sudice ale coastelor Mexicului la Oceanul Pacific, afectând printre altele staţiunea Acapulco şi împrejurimile sale, a anunţat duminică preşedintele Protecţiei Civile din această ţară, potrivit AFP, preluat de Agerpres. 

Citește și: Bilanțul fatidic al uraganului Helene în SUA: cel puțin 93 de morți. "Piața a dispărut. Poșta a dispărut" 

"Din păcate, numărul de decese, potrivit procuraturii locale, este de 15 persoane", a precizat preşedintele mexican în exerciţiu, Andres Manuel Lopez Obrador, distribuind pe reţeaua de socializare X cel mai recent raport al Protecţiei Civile privind inundaţiile din Acapulco.

O altă victimă a fost confirmată duminică de Protecţia Civilă în statul vecin Oaxaca, aflat mai la sud. Circa 18.000 de militari şi membri ai echipelor de salvare au fost mobilizaţi pentru a gestiona consecinţele uraganului şi peste 5.000 de persoane au fost evacuate din zonele de risc, potrivit autorităţilor mexicane.

Circa 3.800 de persoane au fost găzduite în adăposturi.

"Nivelul apei este pe cale să scadă, chiar dacă este mult nămol pe străzile care au început să fie curăţate", a precizat şeful de stat, care îşi va încheia mandatul marţi.

2. FOTO: Ager... (uragan-john-mexic_63348200.jpg)

FOTO: Agerpres

Uraganul John a atins uscatul pe 24 septembrie

"Prima fază a ajutoarelor umanitare din partea armatei, marinei, gărzii naţionale este pe punctul de a se finaliza", a adăugat el. Cu toate acestea, "în Michoacan, a avut loc evacuarea preventivă a 275 de persoane", din cauza revărsării unui baraj, a precizat preşedintele mexican.

John a atins uscatul pe 24 septembrie cu forţa unui uragan de categoria 3 pe o scară cu cinci trepte, generând ploi puternice în cele state din Mexic, Guerrero, Oaxaca şi Michoacan, populare în rândul turiştilor.

Mai multe autovehicule au fost luate de ape, iar un pod s-a prăbuşit. Noua preşedintă a Mexicului, Claudia Sheinbaum, care va fi învestită marţi, se va deplasa miercuri alături de cabinetul său în statul Guerrero, unde este situat oraşul Acapulco, "pentru a face o evaluare" şi a continua să organizeze "tot ajutorul necesar", a precizat ea pe reţeaua de socializare X.

Duminică, site-ul N+ al postului de televiziune Televisa a anunţat un bilanţ total de 22 de morţi. Uraganele se abat frecvent asupra regiunilor costiere de la Oceanul Pacific şi în Golful Mexic începând din luna mai şi până în perioada octombrie-noiembrie.

Uraganul Helene a ameninţat staţiunea Cancun, aflată pe litoralul mexican al Mării Caraibilor, înainte de a atinge sud-estul Statelor Unite, unde a făcut cel puţin 93 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu realizat de AFP pe baza declaraţiilor autorităţilor locale din mai multe state americane, mai transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel