Bijuterii ieftine: atenție la cadmiu și plumb! Sunt cancerigene
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Bijuteriile ieftine, provenite în mare parte din China și vândute la tarabă, pot conține cantități mari de cadmiu și plumb, metale grele periculoase pentru sănătate. 

Spre deosebire de nichel, care provoacă reacții cutanate imediate, plumbul și cadmiul se acumulează în organism, iar efectele nocive nu sunt vizibile imediat.

De ce trebuie să te ferești de plumb și cadmiu?

Plumbul și cadmiul sunt metale grele considerate printre cele mai periculoase substanțe cancerigene. Sunt foarte toxice atunci când sunt ingerate sau inhalate sub formă de praf sau vapori. 

În cazul contactului direct cu pielea, mai ales dacă aceasta este iritată (eczemă, dermatită), aceste substanțe pot pătrunde de asemenea în organism, unde se acumulează. Pe termen lung, pot cauza insuficiență renală sau cancer pulmonar. 

Femeile însărcinate și copiii sunt cei mai sensibili la intoxicația cu plumb, care se propagă mult mai repede în organismul acestora. 

Plumbul, chiar și cele mai mici urme în organism au efecte asupra dezvoltării creierului la copii, cauzează probleme ireversibile de învățare și dezvoltare, un nivel mai scăzut a IQ-ului, deficit de concentrare și atenție.

Ce bijuterii trebuie să eviți?

Bijuteriile care conțin mult mult cadmiu sunt de obicei masive, lucrate grosier, mai puțin fine decât bijuteriile din argint, de exemplu. Bijuteriile din plumb sunt de asemenea grele, dar destul de fragile, se rup ușor. 

Indiferent dacă sunt comercializate la tarabă sau pe internet, bijuteriile ieftine din China nu au o etichetă pe care să fie menționate materialele din care sunt confecționate. 

Atunci când cumpărați o bijuterie din magazin, este bine să verificați compoziția materialelor din care sunt făcute și țara de proveniență. Cu toate că în Europa, există legislație în domeniu, piața bijuteriilor este greu de controlat și multe dintre gablonțuri sunt periculoase pentru sănătate. 

Recomandări generale

- Nu țineți niciodată în gură o bijuterie ieftină.

- Evitați purtarea îndelungată a acelorași bijuterii. 

- Nu purtați bijuterii dacă aveți pielea iritată, arsă de soare sau aveți o rană.

- Nu lăsați bijuteriile la îndemâna copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel