Bihor: Turlă nouă pe acoperişul refăcut al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitat de Primăria Oradea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
O nouă turlă din lemn a Palatului Episcopal Greco-Catolic, refăcută după ce a fost distrusă în incendiul din august 2018, va fi ridicată şi amplasată, marţi, pe acoperişul construcţiei, fiind finalizată structura de lemn a şarpantei.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Oradea, instituţie care asigură finanţarea lucrărilor pentru reabilitarea clădirii, turla conică din lemn va fi ridicată, marţi dimineaţă, cu o macara şi pusă la locul ei original.

"După ce va fi amplasată la înălţime, turla va fi învelită într-o folie de impermeabilizare, ca să fie protejat lemnul de umezeală şi factori externi, iar peste folie se vor fixa solzi din cupru", a precizat, pentru AGERPRES, Mirela Macra, din cadrul Biroului de presă.

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Palatului Episcopal a fost emis în 18 martie anul acesta, după ce constructorul desemnat a avut la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectului.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,96 milioane de lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

În prezent, lucrările la planşeul peste etajul I sunt realizate în întregime.

Constructorul lucrează la realizarea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru la ambele tronsoane dinspre Piaţa Unirii şi strada Episcop Mihai Pavel. Termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din ţiglă este mijlocul lunii iulie.

Momentan, este în curs de achiziţie etapa următoare de reabilitare a faţadelor exterioare şi realizarea iluminatului arhitectural.

Reabilitarea interiorului palatului şi refuncţionalizarea acestuia urmează să se facă într-o etapă ulterioară, cu un termen de execuţie de circa trei ani.

Întreg acoperişul şi turla cea mai mare a Palatului Episcopal Greco-Catolic, dar şi planşeul etajului unu, au fost mistuite de flăcări în noaptea de 25 spre 26 august 2018, iar la un moment dat, turla s-a prăbuşit.

Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziţia municipalităţii imobilul Palatului Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) şi construcţiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare şi administrării de către Municipiul Oradea a acestei clădiri de patrimoniu pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel