Data actualizării:
Data publicării:

Big Brother veghează. Poliția va folosi recunoașterea facială din nou

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Poliția va folosi tehnologia de recunoaștere facială la Formula 1 pentru al doilea an consecutiv.

Poliția din Northamptonshire va folosi tehnologia pentru a ajuta la prevenirea activității infracționale în cadrul evenimentului care se preconizează a atrage aproximativ 480.000 de persoane în perioada 4-7 iulie, potrivit BBC.

Software-ul a fost utilizat pentru prima dată de Poliția din Northamptonshire la cursa Silverstone din 2023.

Comisarul-șef adjunct Richard Tompkins a declarat: "Fiecare an vine cu propriile provocări, așa că nu ne putem permite niciodată să ne plângem".

Tehnologia funcționează prin utilizarea unei camere pentru a scana fețele și a compara datele biometrice cu cele aflate pe o listă de urmăriți penal.

Pentru a marca „în mod clar” zonele în care se folosește recunoașterea facială live, vor fi afișate panouri și coduri QR. Domnul Tompkins a precizat că nu dorește ca la eveniment să participe infractori.

„Dacă sunteți căutat în Northamptonshire... în vecinătate sau, de fapt, dacă avem informații că ați putea veni să comiteți infracțiuni ca parte a unui grup infracțional organizat, vă vom încărca imaginea în sistem", a declarat Richard Tompkins.

Cu toate acestea, dacă o persoană este identificată folosind această tehnologie, vor avea loc și verificări manuale, inclusiv amprente digitale, motiv pentru care domnul Tompkins a declarat că există posibilități „foarte mici” ca oamenii să fie identificați greșit.

Preocupări pentru securitatea cetățenilor

În 2020, judecătorii curții de apel au decis că un proiect-pilot realizat de Poliția din Wales pentru scanarea a mii de fețe a fost ilegal.

S-a constatat că nu existau instrucțiuni clare privind locul unde putea fi folosită tehnologia și cine putea fi pus pe lista de urmăriți, iar o evaluare a impactului asupra protecției datelor a fost, de asemenea, deficitară. Instanța a menționat că poliția nu a luat măsuri rezonabile pentru a afla dacă tehnologia ar fi avut o tendință discriminatorie bazată pe rasă sau sex.

Grupul pentru drepturile civile Liberty a susținut că tehnologia de recunoaștere facială „va fi întotdeauna folosită disproporționat împotriva comunităților de culoare”.

Domnul Tompkins a declarat că, dacă îi păstrează pe oameni în siguranță, atunci „este ceva care merită făcut”.

Acesta a adăugat că: „Asemăn acest lucru cu camerele de supraveghere video din orașele publice, unde, în mod firesc, au existat unele îngrijorări din partea publicului cu câțiva ani în urmă. Este același lucru și aici, înțeleg în mod absolut preocupările, nu păstrăm datele... totul se rezumă la scopul principal al operațiunii. Este vorba despre siguranța publicului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel