Joe Biden: "Big Tech colectează cantități uriașe de date personale. Trebuie să-i tragem la răspundere"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/Republicanii și democrații, uniți împotriva abuzurilor Big Tech
Foto: Pexels/Republicanii și democrații, uniți împotriva abuzurilor Big Tech
Preşedintele Joe Biden îşi arată îngrijorarea față de modul în care industria de tehnologie colectează datele personale ale populaţiei. Acesta le solicită celor din Congres să adopte o lege care să tragă la răspundere Big Tech.

"Industria americană de tehnologie este cea mai inovatoare din lume. Sunt mândru de ceea ce a realizat și de mulți oameni talentați și dedicați care lucrează în această industrie în fiecare zi. Dar, la fel ca mulți americani, sunt îngrijorat de modul în care unii din industrie colectează, împărtășesc și exploatează cele mai personale date ale noastre, adâncesc extremismul și polarizarea în țara noastră, înclină terenul de joc al economiei noastre, încalcă drepturile civile ale femeilor și minorităților și chiar ne pun copiii în pericol," a spus Biden conform WSJ Opinion.

"În timp ce administrația mea lucrează pentru a aborda aceste provocări cu autoritatea juridică pe care o avem, îi îndemn pe democrați și republicani să se reunească pentru a adopta o legislație bipartizană puternică pentru a trage la răspundere Big Tech.

Companiile trebuie trase la răspundere pentru experimentul pe care îl fac asupra copiilor noştri

Riscurile pe care le prezintă Big Tech pentru americanii obișnuiți sunt clare. Companiile mari de tehnologie colectează cantități uriașe de date despre lucrurile pe care le cumpărăm, despre site-urile pe care le vizităm, despre locurile în care mergem și, cel mai îngrijorător dintre toate, despre copiii noștri. Așa cum am spus anul trecut în discursul meu privind starea Uniunii, milioane de tineri se luptă cu agresiunea, violența, trauma și sănătatea mintală. Trebuie să tragem la răspundere companiile de social media pentru experimentul pe care îl fac asupra copiilor noștri pentru profit.

Pentru a-i menține pe americani pe platformele lor, companiile Big Tech folosesc adesea datele personale ale utilizatorilor pentru a-i direcționa către un conținut extrem și polarizant, care este probabil să-i țină conectați și să facă clic. De prea multe ori, violența tragică a fost legată de camerele de ecou online toxice.

Mai mult, social media și alte platforme au permis comportamente abuzive și chiar criminale, cum ar fi urmărirea cibernetică, exploatarea sexuală a copiilor, pornografia neconsensală și vânzările de droguri periculoase. În alte cazuri, companiile Big Tech au scos companiile mamă-și-pop de pe platformele lor, le-au dezavantajat sau le-au taxat prețuri neobișnuite, ceea ce le-a îngreunat concurența și creșterea și, prin urmare, a sufocat inovația.

Principiile administraţiei Biden

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care am cerut ca legislația să țină Big Tech-ul responsabil. De la începutul administrației mele, am îmbrățișat trei principii generale pentru reformă.

În primul rând, avem nevoie de o protecție federală serioasă pentru intimitatea americanilor. Aceasta înseamnă limite clare privind modul în care companiile pot colecta, utiliza și partaja date cu caracter personal – istoricul dvs. De internet, comunicațiile personale, locația dvs. Și datele dvs. De sănătate, genetice și biometrice. Nu este suficient pentru companii să dezvăluie ce date colectează. O mare parte din aceste date nu ar trebui să fie colectate în primul rând. Aceste protecții ar trebui să fie și mai puternice pentru tineri, care sunt deosebit de vulnerabili în mediul online. Ar trebui să limităm publicitatea orientată și să o interzicem cu totul pentru copii.

În al doilea rând, avem nevoie ca marile companii de tehnologie să-și asume responsabilitatea pentru conținutul pe care îl răspândesc și algoritmii pe care îi folosesc. De aceea, am spus de mult timp că trebuie să reformăm în mod fundamental secțiunea 230 din Legea privind decența comunicațiilor, care protejează companiile de tehnologie de responsabilitatea legală pentru conținutul postat pe site-urile lor. De asemenea, avem nevoie de mult mai multă transparență cu privire la algoritmii pe care Big Tech îi folosește pentru a-i împiedica să discrimineze, să țină oportunitățile departe de femei și minorități la fel de calificate sau să împingă conținut copiilor care le amenință sănătatea mintală și siguranța.

În al treilea rând, trebuie să readucem concurența în sectorul tehnologiei. Administrația mea a făcut progrese puternice în promovarea concurenței în întreaga economie, în conformitate cu ordinul meu executiv din iulie 2021. Dar putem face mai multe. Atunci când platformele tehnologice devin suficient de mari, mulți găsesc modalități de a-și promova propriile produse în timp ce exclud sau dezavantajează concurenții - sau de a percepe concurenților o avere pentru a vinde pe platforma lor. Viziunea mea pentru economia noastră este una în care toată lumea - întreprinderile mici și mijlocii, magazinele de tip mamă-și-pop, antreprenorii - pot concura în condiții de egalitate cu cele mai mari companii. Pentru a realiza această viziune și pentru a ne asigura că tehnologia americană continuă să conducă lumea în domeniul inovării de vârf, avem nevoie de reguli mai echitabile ale drumului. Următoarea generație de mari companii americane nu ar trebui să fie sufocată de operatorii tradiționali dominanți înainte de a avea șansa de a ieși de pe pământ.

Administraţia dezvoltă noi reguli de confidenţialitate pentru datele comerciale

Timp de doi ani, administrația mea a muncit din greu pentru a pune aceste principii în practică, în măsura în care legile existente ne permit. Administrația mea dezvoltă noi reguli de confidențialitate pentru datele comerciale. Luptăm împotriva discriminării algoritmice împotriva grupurilor protejate și am lansat un set simplu de bune practici pentru guvern și industrie. Lucrăm cu parteneri interni și globali pentru a face din siguranța online o prioritate și am obținut recent un impuls semnificativ de finanțare pentru autoritățile noastre de aplicare a legii antitrust, astfel încât acestea să poată continua să facă față noilor provocări ale sectorului tehnologic.

Dar autoritatea noastră actuală are limite. Avem nevoie de o acțiune bipartizană din partea Congresului pentru a trage la răspundere Big Tech. Se vorbește mult despre crearea unor comisii. E timpul să mergi pe jos și să faci ceva. Vor fi multe probleme politice asupra care nu suntem de acord în noul Congres, dar propunerile bipartizane pentru a ne proteja intimitatea și copiii noștri; pentru a preveni discriminarea, exploatarea sexuală și urmărirea cibernetică; și pentru a aborda comportamentul anticoncurențial nu ar trebui să ne separe. Să ne unim în spatele valorilor noastre comune și să arătăm națiunii că putem lucra împreună pentru a duce treaba la bun sfârșit", mai spune Joe Biden, președintele Statelor Unite conform sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel