Data publicării:

Biden spune că a vorbit despre uciderea lui Khashoggi cu liderii saudiți

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În vizită în regatul Golfului, președintele SUA spune că a spus clar ce crede despre uciderea jurnalistului saudit din 2018.

Președintele american Joe Biden a spus că a adus în discuție uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în fruntea unei întâlniri cu înalți oficiali saudiți, inclusiv prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în orașul-port Jeddah de la Marea Roșie.

Adresându-se reporterilor vineri după-amiază, Biden a spus că a discutat, de asemenea, despre drepturile omului și necesitatea unei reforme politice” în timpul discuțiilor.

”Așa cum fac întotdeauna, am spus clar că subiectul drepturilor omului este de o importanță vitală pentru mine și pentru Statele Unite”, a spus Biden. ”În ceea ce privește uciderea lui Khashoggi, am ridicat-o în vârful întâlnirii, clarificând ce credeam despre ea la momentul respectiv și când mă gândesc la asta acum.”

El a adăugat că un președinte american nu poate ”tace în legătură cu o problemă a drepturilor omului”.

Biden a fost criticat mai devreme în acea zi pentru că l-a salutat pe prințul moștenitor al Arabia Saudită (MBS) – despre care agențiile de informații americane au concluzionat că este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018 – cu o lovitură cu pumnul când a sosit la întâlniri.

”A proiectat un nivel de intimitate și confort care oferă lui MBS răscumpărarea nejustificată pe care a căutat-o ​​cu disperare”, a declarat Fred Ryan, editorul ziarului Washington Post citat de Al Jazeera, unde lucra Khashoggi la momentul morții sale. Comitetul pentru Proiectul Jurnaliştilor a mai spus că este ”îngrozit” de ”eşecul” lui Biden de a-l trage la răspundere pe prinţul moştenitor.

În calitate de candidat la președinte în 2019, Biden a promis că va trata regatul ca pe un ”paria” în privința uciderii jurnalistului, iar administrația sa a spus inițial că va avea de-a face doar cu omologul său direct, regele saudit Salman bin Abdulaziz.

Călătoria președintelui SUA în Arabia Saudită vine pe fondul eforturilor de a reseta relația Washingtonului cu Riad și în timp ce lumea se confruntă cu creșterea costurilor energetice legate de războiul din Ucraina. Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Arabia Saudită a insistat că uciderea lui Khashoggi a fost o operațiune necinstită care a avut loc fără aprobarea sau știrea oficialilor de rang înalt, inclusiv MBS. A respins concluziile agențiilor de informații americane și, de asemenea, spune că i-a judecat și condamnat pe cei responsabili pentru crimă.

Citește și:

Decizie istorică. Biden salută deschiderea spaţiului aerian saudit pentru toţi transportatorii

Democratul 'salută decizia istorică a liderilor Arabiei Saudite de a-şi deschide spaţiul aerian tuturor transportatorilor civili fără discriminare', inclusiv 'zborurilor către şi dinspre Israel', potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate naţională, Jake Sullivan, care consideră că această decizie este 'rezultatul perseverenţei' eforturilor diplomatice ale preşedintelui Joe Biden.

Autoritatea Aviaţiei Civile din Arabia Saudită 'şi-a anunţat decizia de a deschide spaţiul aerian al regatului tuturor transportatorilor aerieni' care îndeplinesc condiţiile reglementare de survol, potrivit unui comunicat difuzat pe Twitter. Decizia a fost luată pentru 'consolidarea poziţiei regatului ca hub global', notează sursa citată, conform Agerpres.

Citește și - Biden afirmă că va folosi forţa ca "ultimă soluţie" pentru a împiedica Iranul să deţină arme nucleare

Preşedintele american, Joe Biden, care a început o vizită în Orientul Mijlociu, a declarat că va folosi forţa ca ultim instrument, pentru a preveni Iranul să procure o armă nucleară. 

Într-un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 12, înregistrat marţi, înainte ca Biden să plece de la Washington, dar difuzat miercuri, Biden a spus că ar menţine Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) pe lista SUA cu organizaţiile teroriste străine (FTO), chiar dacă acest lucru ar însemna finalul acordului din 2015 cu Iranul.

Întrebat dacă declaraţiile sale anterioare - conform cărora va împiedica Iranul să obţină o armă nucleară - înseamnă că va folosi forţa împotriva Iranului, Biden a răspuns:

"Dacă aceasta ar fi ultima soluţie, da". Iranul neagă că încearcă să obţină arme nucleare, afirmând că programul său nuclear are doar obiective paşnice. Teheranul a încheiat un acord cu şase puteri mondiale în 2015, ce limitează programul nuclear iranian, în schimbul atenuării sancţiunilor economice.

Preşedintele american, Donald Trump, a ieşit din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni mai aspre împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să înceapă să încalce limitele nucleare convenite în acord. Eforturile de revitalizare a acordului au eşuat până acum.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel