Biden speră că Rusia ar putea permite unor state NATO să participe la evacuarea oraşului Mariupol
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Twitter
Foto Twitter
Administraţia Joseph Biden speră că Rusia le-ar putea permite unor naţiuni membre NATO să participe la operaţiunile de evacuare a civililor şi militarilor răniţi din oraşul ucrainean Mariupol.  


"Există o anumită speranţă că ruşii ar putea permite" evacuarea în siguranţă a civililor şi a militarilor răniţi din oraşul Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse, a declarat miercuri Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Politice.

Oficialul de la Washington a precizat că, din ce a înţeles, "vor fi implicaţi aliaţi din NATO dacă se va întâmpla acest lucru". "Dar astfel de aranjamente s-au destrămat de mai multe ori în trecut", a amintit Victoria Nuland, subliniind că Rusia va decide dacă va permite evacuările.

Asediul asupra oraşului Mariupol reflectă "brutalitatea acestui război" şi crimele comise de preşedintele rus Vladimir Putin, a acuzat Victoria Nuland.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat miercuri dimineaţă că Moscova şi Kievul au ajuns la un acord preliminar pentru deschiderea unui coridor umanitar de evacuare a civililor din Mariupol.

Armata rusă anunţa marţi după-amiază că a deschis un culoar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Mariupol. Miercuri, Rusia a propus unn armistiţiu în Mariupol, dar nu este clar când ar urma să intre în vigoare şi în ce condiţii.

Maiorul Serhii Volina, un comandant militar ucrainean, a anunţat miercuri după-amiază că Rusia continuă bombardamentele masive asupra oraşului Mariupol. "Cerem proceduri de extragere a militarilor şi cetăţenilor. Avem nevoie de susţinere internaţională. Sunt sute de civili. Nu avem încredere în ruşi, avem nevoie de garanţiile altor ţări. Oraşul Mariupol încă poate fi salvat", a declarat Serhii Volina.

Cine sunt cei din Grupul Mozart? Foști pușcași marini americani antrenează ucraineni în război

Grupul Wagner — o forță paramilitară de elită care a fost legată de președintele rus — a fost desfășurată în estul Ucrainei pentru a încerca să atingă obiectivul militar al Moscovei de a securiza regiunea Donbas.

 Armata privată de elită, cunoscută și sub numele de Liga, a fost formată în 2014, în timpul războiului din Donbas, în estul Ucrainei, și al anexării Crimeei de către Rusia. 

Grupul Mozart a fost înființat în timpul războiului de fostul comandant american colonelul Andrew Milburn, primul pușcaș marin care a condus un grup operativ pentru operațiuni speciale în timpul războiului împotriva așa-numitului Stat Islamic.

Citește întreaga știre aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel