Biden şi Xi se întâlnesc luni pentru a discuta despre cum să-şi gestioneze rivalitatea 'în mod responsabil'
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 10 noi 2022, 19:46
WhatsApp
COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său Xi Jinping pe 14 noiembrie, în Bali (Indonezia), pe marginea summitului G20, a anunţat joi Casa Albă, într-un moment de vii tensiuni între cele două superputeri, relatează AFP.  

Cei doi lideri, care vor avea prima întâlnire în persoană de la alegerea lui Joe Biden, vor discuta despre cum 'să gestioneze în mod responsabil' rivalitatea între China şi SUA, încercând în acelaşi timp 'să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă', a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reluând formulele utilizate de obicei de americani.

Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat deja de mai multe ori telefonic şi prin videoconferinţă, vor evoca, de asemenea, o serie de subiecte 'internaţionale şi regionale', a indicat ea, însă fără a menţiona explicit problema Taiwanului, o sursă majoră de tensiuni.

'Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii' pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

'Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc', a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.

Xi Jinping a obţinut luna trecută un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun.

Asta provoacă temeri în Taiwan, dar şi la Washington, ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula. Joe Biden insistă frecvent asupra relaţiei sale vechi cu preşedintele chinez, începută atunci când era încă vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Ultima lor discuţie datează de la sfârşitul lui iulie şi echipele de la Casa Albă lucrează de săptămâni la organizarea unei întâlniri faţă în faţă în Bali.

De atunci, tensiunile dintre Washington şi Beijing nu au scăzut deloc, ci dimpotrivă.

Acestea au legătură cu Taiwanul, dar şi cu poziţionarea fiecărei puteri faţă de Rusia şi invazia sa asupra Ucrainei, precum şi cu rivalitatea lor tehnologică şi comercială, într-un moment în care americanii încearcă să-şi relanseze propria industrie de înalte tehnologii pentru a-şi reduce dependenţa faţă de China.

Joe Biden speră să discute cu președintele Chinei. Acesta ar vrea să stabilească ”liniile roșii” de respectat

Preşedintele american Joe Biden a spus, miercuri, că speră să discute cu omologul său chinez Xi Jinping despre "liniile roşii" comune care nu trebuie depăşite, la summitul şefilor de stat G20 de la mijlocul lunii.

"Ceea ce eu vreau să fac împreună cu el, atunci când vom vorbi, este să stabilim liniile roşii" pe care trebuie să le respectăm, a declarat liderul american democrat în timpul unei conferinţe de presă la Washington, scrie Agerpres.

Biden a precizat că vrea să analizeze existenţa unui eventual conflict între "ceea ce el (Xi Jinping) apreciază că ţine de interesele naţionale critice ale Chinei şi ceea ce eu ştiu că sunt interesele naţionale critice ale SUA".

Preşedintele american s-a declarat gata să lucreze la soluţionarea unui astfel de conflict, în condiţiile în care relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au tensionat şi degradat recent.

Liderul de la Casa Albă se va deplasa la sfârşitul săptămânii în Asia, iniţial pentru un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o reuniune a G20 în Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) la Bangkok.

Este vorba despre reuniuni strategice pentru SUA, care au identificat China drept "singurul rival" pe termen lung şi care încearcă să ralieze cauzei lor alte ţări, în special în Asia de Sud-Est, care sunt reticente în a se opune Beijingului.

Preşedintele american a confirmat miercuri că va aborda în timpul întrevederilor sale cu Xi Jinping şi problema foarte sensibilă a Taiwanului.

"Doctrina asupra Taiwanului nu s-a schimbat deloc", a mai spus Biden, evitând să reformuleze precedentele sale afirmaţii care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă insula va fi atacată.

Luna trecută, Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat cu ocazia Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), întărindu-şi statutul de cel mai puternic lideri chinez după Mao Zedong. Aceasta suscită temerea Taiwanului, dar şi a Washingtonului, că Beijingul şi-ar putea înteţi eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula.

Washingtonul menţine, istoric vorbind, o politică de "ambiguitate strategică" cu privire la o eventuală intervenţie militară americană în cazul în care Taiwanul va fi atacat de China, notează AFP.

China populară consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit deocamdată să o reunifice cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?