Biden şi Scholz au criticat din nou anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Joe Biden şi Olaf Scholz au condamnat din nou anexarea a patru regiuni ucrainene de către Federaţia Rusă, în cadrul unei convorbiri telefonice. 

Cei doi lideri au afirmat de asemenea că ameninţările nucleare recente ale Moscovei sunt "iresponsabile", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Scholz şi Biden au convenit că utilizarea de arme nucleare ar avea "consecinţe extraordinar de grave pentru Rusia", a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit Casei Albe, cei doi lideri şi-au subliniat angajamentul continuu de a trage Rusia la răspundere pentru "acţiunile sale brutale" şi pentru a oferi securitate şi asistenţă economică Ucrainei.

În cadrul convorbirii telefonice, Scholz şi Biden au discutat în special cu privire la două reuniuni programate ale grupurilor G7 şi G20 ale principalelor ţări industrializate în cadrul cărora invazia rusă a Ucrainei se va afla pe primul loc pe ordinea de zi, conform guvernului german.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre recentul aparent sabotaj al gazoductelor Nord Stream 1şi 2 în Marea Baltică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercurea trecută legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina, scrie Agerpres.

Statele UE vor să antreneze 15.000 de soldați ucraineni

Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), structură ce reuneşte ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE şi este prezidată de Serviciul European de Acţiune Externă, informează duminică DPA. Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat acordul, la încheierea unui summit informal al UE organizat vineri la Praga, însă el nu a precizat numărul exact al militarilor ucraineni care vor fi antrenaţi în UE. Germania şi Polonia vor pregăti soldaţi ucraineni, dar cursuri sunt planificate şi alte ţări din UE, mai notează DPA. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Casa Albă: Nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare

Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, transmite Agerpres, citând AFP.

Declarația purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre este, de fapt, o clarificare care survine după afirmaţiile lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui Armaghedon nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Biden a menţionat de asemenea că omologul său rus Vladimir Putin nu glumeşte prin ameninţarea că ar putea recurge la arme nucleare.

Întrebată dacă acest ton destul de alarmist are la bază informaţii obţinute de SUA, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns nu, declaraţie făcută presei la bordul avionului care-l ducea pe Joe Biden într-o deplasare la nord-vest de Washington. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel