Biden se întâlnește cu Merkel la Casa Albă. Gazoductul Nord Stream 2 și atacurile cibernetice venite din Rusia, pe agenda discuțiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel, sursă foto: Obama White House
Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel, sursă foto: Obama White House
Preşedintele american Joe Biden o va primi pe Angela Merkel, şefa guvernului german, joia viitoare la Casa Albă, a anunţat vineri administraţia americană, relatează Reuters. 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că cei doi lideri vor discuta despre atacurile de tip ransomware care au lovit companii din SUA şi despre gazoductul Nord Stream 2 care va transporta gaz rusesc în Germania.

Jen Psaki a spus că Biden continuă să vadă acest gazoduct drept o 'înţelegere proastă'. Ea a refuzat să spună dacă s-ar putea ajunge la un acord asupra suspendării sancţiunilor americane împotriva Nord Stream 2 AG, compania germană din spatele gazoductului, şi a CEO-ului său.

Angela Merkel va încheia în curând cel de al patrulea său mandat de cancelar. Va fi prima sa vizită la Washington după ce Joe Biden a devenit preşedinte al SUA, în ianuarie.

Amintim faptul că preşedintele american Joe Biden i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să acţioneze împotriva atacurilor cibernetice cu 'ransomware' venite din Rusia, a anunţat Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.

'Preşedintele Biden a subliniat necesitatea ca Rusia să acţioneze împotriva grupurilor prezente în Rusia care practică atacuri de tip ransomware şi a evidenţiat că este dedicat să rămână angajat în ceea ce priveşte ameninţarea mai largă reprezentată de ransomware', a menţionat Casa Albă într-un comunicat.

Democratul 'a repetat că SUA vor lua toate măsurile necesare pentru a-şi apăra locuitorii şi infrastructurile esenţiale de această provocare persistentă', se mai menţionează în comunicat. 

SUA,  lovite de numeroase atacuri cibernetice

SUA au fost lovite de numeroase atacuri de tip 'ransomware', care constau în introducerea în reţelele sociale a unei entităţi pentru a cripta datele, iar apoi în solicitarea unei răscumpărări, cel mai adesea în bitcoin, în schimbul cheii de decriptare. Chiar dacă Moscova neagă orice responsabilitate, majoritatea tentativelor de extorcare au fost imputate unor grupuri de hackeri rusofoni sau care acţionează de pe teritoriul rus.

Cu prilejul unui summit de la Geneva cu Vladimir Putin de la jumătatea lui iunie, Joe Biden şi-a afişat fermitatea şi a promis să reacţioneze în cazul unor noi atacuri din Rusia.

Săptămâna trecută, hackerii au s-au dedat la un nou atac, deosebit de spectaculos, împotriva societăţii informatice americane Kaseya, care nu-şi va repune serverele în funcţiune înainte de duminică. De atunci, Joe Biden era sub presiune să acţioneze.

Casa Albă pare totuşi să vrea să evite o confruntare prea directă. Purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki, a subliniat vineri 'că nu are noi informaţii care să sugereze că guvernul rus ar fi putut să dirijeze aceste atacuri'. Moscova 'are responsabilitatea de a acţiona', a adăugat ea totuşi, făcându-se ecoul preşedintelui.

Pe lângă Kaseya, piraţii informatici au atacat recent gigantul producător de carne mondial JBS, gestionarul oleoductelor Colonial Pipeline, precum şi colectivităţi locale şi spitale americane, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel