Data publicării:
Biden-Putin, întâlnire. Adrian Năstase: China și tehnologiile militare ruseşti, binom periculos pentru SUA
Adrian Năstase a făcut o scurtă analiză a întâlnirii dintre Joe Biden, președintele SUA, și Vladimir Putin, președintele Rusiei.
"China reprezintă pericolul principal pentru americani"
"Preşedintele Biden stătea cu un picior peste celălalt picior. Atitudinea lui Putin este diferită. Dacă vă aduceţi aminte, preşedintele Trump avea o altă postura. El stătea întotdeauna cu mâinile unite între picioare şi puţin aplecat de spate. Întotdeauna, limbajul corpului îţi arată atitudinea în cadrul negocierilor. Aici, eu cred că fiecare dintre cei doi preşedinţi îşi va spune povestea, iar după aceea lucrurile vor avansa la nivelul așteptărilor.
Să nu uităm chestiunea cu rachetele cu rază medie, ieşirea din acordul bilateral. De ce s-au făcut? Au ieşit şi americanii şi apoi şi ruşii. De ce? Pentru că, în timp ce ei şi-au limitat numărul de rachete cu rază medie, chinezii, nestânjeniți, şi-au dezvoltat rachetele acestea. Şi, atunci, ei au dezmembrat acest acord, încercând ca, în viitor, să prindă şi China într-un astfel de acord.
Este clar că, în ultimii ani, China a căpătat o postură extraordinară geostrategică, din punct de vedere economic, dar cu tehnologiile militare ruseşti ar putea să construiască un binom foarte periculos pentru SUA şi, într-un fel, şi pentru alianța atlantică. De aceea, noi trebuie se vedem, din punctul nostru de vedere. Vorbeam de percepţia pericolului. Pentru americani este clar: China reprezintă pericolul principal. Nu ştiu dacă pentru România această abordare este singura posibilă. Poate că sunt alte pericole mai importante în vecinătate", a spus Adrian Năstase, la Antena 3.
"Baza de la Deveselu a fost un pretext pentru ruși"
"Discutând despre NATO şi ca membri NATO, ştim că în orice alianţă militară există o anumită percepţie a pericolului care este stabilită de actorul principal. Nu întodeauna această percepţie este identică pentru toţi membrii alianţei. Trebuie să urmărim şi lucrurile care se vor întâmpla după această întâlnire şi după conferințele de presă, în condiţiile în care, după părerea mea, americanii doresc un fel de neutralizare a Rusiei pentru ca ea să nu stea foarte aproape de China, în viitori ani. Putin a marcat foarte clar că iniţiativa acestei întâlniri a fost a lui Biden. Şi nu întâmplător, pentru că el este într-o situaţie favorabilă", a mai spus fostul premier al României.
"În ceea ce priveşte baza de la Deveselu, să ne uităm în comunicatul NATO şi o să vedem că această chestiune poate fi discutată cu acordul membrilor alianţei pentru că, până la urmă, pentru ruşi, baza de la Deveselu a fost un pretext pentru a crea o atitudine defensivă din partea NATO. Nu este esențială pentru ei. Ei ştiu foarte bine că această bază poate fi neutralizată foarte uşor. Este, mai curând, un pretex pentru comunicarea publică", a mai spus Adrian Năstase.
Ce spunea Putin despre scutul antirachetă din România
"Când Polonia şi România au devenit state membre NATO, americanii le-au convins uşor să găzduiască sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul lor. Dar lansatoarele acestor sisteme pot fi folosite pentru a ataca până în centrul Rusiei, inclusiv în Moscova. Doar 15 minute le-ar lua rachetelor să ajungă în Moscova", a spus Vladimir Putin, scrie observatornews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News