Biden promite să lupte cu inflația. Președintele SUA spune despre americani că „sunt frustrați”, dar nu îi învinovățește
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele american Joe Biden a declarat că pandemia de COVID-19, cumulată cu problemele lanțului de aprovizionare și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sunt principalele cauze pentru creșterea inflației.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, sub presiunea de a controla inflația ridicată, le-a spus americanilor, marți, că înțelege cu ce se confruntă și că el și Rezerva Federală a SUA lucrează pentru a rezolva problema principală care afectează administrația sa.

„Sunt frustrați”, a spus Biden despre americanii care plătesc mai mult pentru bunuri și servicii. „Nu îi învinovățesc.”, a adăugat el.

Având în vedere creșterea inflației care a determinat creșterea prețurilor anuale de consum cu peste opt procente, președintele a subliniat eliberarea petrolului din rezervele strategice de petrol și presiunea asupra companiilor pentru a returna consumatorilor profituri record, sub formă de prețuri mai mici.

„Știu că familiile din toată America suferă din cauza inflației”, a spus Biden într-un discurs de la Casa Albă.

„Vreau ca fiecare american să știe că iau inflația foarte în serios și că este prioritatea mea internă.”

Cauzele inflației

Biden a spus că pandemia de coronavirus, împreună cu problemele lanțului de aprovizionare și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sunt de vină pentru creșterea inflației.

Administrația sa a alocat trilioane de dolari ca ajutor pentru COVID-19 și pentru menținerea economiei, alocări de care republicanii și unii economiști spun că au dus la costuri mai mari.

„Suntem la putere”, a spus Biden, întrebat dacă își asumă vina pentru prețurile mari.

Biden a spus că Rezerva Federală a SUA își va face treaba pentru a controla inflația. Banca centrală a SUA a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual săptămâna trecută și sunt așteptate noi creșteri, conform AlJazeera.

Biden reactivează pentru Ucraina o lege de asistenţă militară din cel de-Al Doilea Război Mondial

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.

'Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi', a declarat Joe Biden în Biroul Oval, adăugând: 'Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor'.

'Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022' se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Hitler' şi 'a fost susţinut de aproape toţi membrii Congresului' SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat Casa Albă.

Pe de altă parte, executivul american a ţinut menţioneze că textul a fost promulgat în aceeaşi zi în care Rusia marca luni aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari, reaminteşte AFP, conform Agerpres (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel