Biden, primul discurs după ce i-a pasat ștafeta lui Harris: Aici, regii și dictatorii nu conduc. Istoria e în mâinile voastre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Joe Biden a declarat, miercuri, că s-a retras din cursa împotriva republicanului Donald Trump din cauza preocupărilor legate de viitorul democrației din SUA, explicând că face un pas înapoi pentru a permite unei noi generații să preia conducerea, în primele sale remarci publice de la încheierea campaniei sale pentru realegere, scrie Reuters.

Într-un discurs din Biroul Oval, Biden a invocat președinții anteriori Thomas Jefferson, George Washington și Abraham Lincoln, descriind dragostea sa pentru funcția pe care o va părăsi în șase luni, încheind o jumătate de secol în serviciul public.

„Am decis că cea mai bună cale de urmat este să predau ștafeta unei noi generații. Aceasta este cea mai bună cale de a ne uni națiunea", a spus Biden. El a lăudat-o pe vicepreședinta Kamala Harris, care, după susținerea sa, a obținut suficiente delegații democrate pentru a deveni candidata Partidului Democrat în locul său. „Ea este puternică. Este capabilă. A fost un partener incredibil pentru mine și un lider pentru țara noastră", a spus Biden.

Președintele și-a presărat discursul de 11 minute cu referințe la pericolul pe care crede că îl vor întâmpina americanii dacă Trump câștigă alegerile din 5 noiembrie, fără a-l menționa pe Trump pe nume. „Nimic nu poate sta în calea salvării democrației noastre. Asta include ambițiile personale", a spus el.

„Lucrul grozav despre America este că aici, regii și dictatorii nu conduc. Oamenii o fac. Istoria este în mâinile voastre. Puterea este în mâinile voastre. Ideea de America este în mâinile voastre", a mai adăugat Biden. A fost prima intervenție publică extinsă a lui Biden de când a cedat presiunilor din partea colegilor democrați și a anunțat duminică, prin intermediul rețelelor sociale, că a decis să nu mai candideze pentru realegere pe 5 noiembrie.

În afara câmpului vizual al camerei, în timpul discursului, se aflau mai mulți membri ai familiei apropiate a lui Biden și consilieri seniori, așezați de-a lungul peretelui curbat al Biroului Oval. Aceștia au izbucnit în aplauze când Biden și-a încheiat discursul. Spre finalul remarcilor sale, Ashley Biden a întins mâna către mama ei, prima doamnă Jill Biden, care era așezată lângă ea.

Biden este primul președinte în funcție care nu caută realegerea din 1968, când Lyndon Johnson, sub focul criticilor pentru gestionarea războiului din Vietnam, s-a retras brusc din campanie pe 31 martie. Biden se alătură și președinților James K. Polk, James Buchanan, Rutherford B. Hayes, Calvin Coolidge și Harry Truman, care au decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

El s-a confruntat cu apeluri imediate de a face un pas înapoi după performanța sa dificilă în dezbaterea cu Trump, care a ridicat întrebări îngrijorătoare despre acuitatea sa mentală. De când a făcut un pas înapoi, însă, democrații s-au mobilizat în jurul lui, aducând un omagiu caracterului și realizărilor sale ca președinte.

„Nicăieri altundeva pe Pământ, un copil cu bâlbâială, din începuturi modeste în Scranton, Pennsylvania, și Claymont, Delaware, nu ar putea ajunge într-o zi să stea în spatele Biroului Resolute din Biroul Oval ca președinte al Statelor Unite", a spus Biden. „Dar iată-mă aici."

Un grup de membri ai personalului a intrat în Casa Albă mai devreme în acea seară pentru a urmări discursul împreună. Membrii personalului au aplaudat și au aclamat când s-au adunat pentru a-l asculta pe Biden vorbind după discursul său în Grădina de Trandafiri a Casei Albe.

Casa Albă a negat că Biden ar avea probleme cognitive

Biden a spus că se va concentra pe munca sa ca președinte în următoarele șase luni rămase în funcție. El s-a angajat să ajute la întărirea și mai mare a NATO, să îl oprească președintele rus Vladimir Putin să preia controlul asupra Ucrainei, să lucreze pentru un acord de încetare a focului în Gaza și să promoveze reforma Curții Supreme. El urmează să se întâlnească cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, joi, pentru a discuta eforturile de negociere a unui armistițiu în Gaza.

A fost a patra oară când Biden a folosit decorul oficial al Biroului Oval de când a preluat funcția în 2021. Ultimul său discurs din Biroul Oval a avut loc pe 15 iulie, când a îndemnat americanii să tempereze retorica politică după tentativa de asasinare a lui Trump.

Cariera politică a lui Biden a început când a fost ales în Senat în 1972, la vârsta de 29 de ani, devenind al șaselea cel mai tânăr senator american. El își va încheia mandatul la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025, fiind cel mai vârstnic președinte american, având deja 82 de ani. „Îmi trag puterea și găsesc bucurie în a lucra pentru poporul american. Dar această sarcină sacră de a perfecționa Uniunea noastră nu este despre mine. Este despre voi. Familiile voastre. Viitorurile voastre. Este despre noi, poporul.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel