Biden, primele sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Biden, primele sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi
Biden, primele sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi
Casa Albă a anunțat primele sancțiuni ale președintelui Joe Biden împotriva Federației Ruse.

Administrația Biden a sancționat șapte înalți oficiali ruși și a adăugat un institut guvernamental de cercetare și 13 întreprinderi la restricțiile sale la export, au anunțat marți dimineață oficialii administrației Biden. Sancțiunile au fost luate în colaborare cu Uniunea Europeană, cei 27 de membri ai blocului anunțând marți sancțiuni pentru patru oficiali ruși pentru închisoarea lui Navalnîi - primele sancțiuni ale noului președinte al SUA.

Navalnîi, liderul opoziției față de președintele rus Vladimir Putin, a fost mutat în altă închisoare pentru a-și ispăși pedeapsa de doi ani și jumătate (vezi AICI), a confirmat duminică o comisie publică. El a fost arestat pentru o încălcare a probațiunii după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu o armă chimică.

De asemenea, un înalt oficial al administrației a declarat că serviciile de informații din SUA „evaluează faptul că ofițerii Serviciului Federal de Securitate din Rusia, FSB, au folosit un agent nervos cunoscut sub numele de Novichok pentru a-l otrăvi pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi pe 20 august 2020”. Totodată, numele oficialilor ruși sancționați și a celor 14 entități adăugate pe lista de control al exporturilor Departamentului Comerțului nu au fost încă publicate.

Într-un raport emis luni, doi raportori speciali ai Organizației Națiunilor Unite au dat vina pe guvernul rus, spunând că a încercat să-l omoare pe Navalnîi și numind-o parte dintr-un „tipar aparent de tentative de omoruri vizate” pentru a reduce la tăcere criticii regimului de la Kremlin, potrivit ABCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel