Biden le cere marilor companii petroliere să "nu mai profite de pe urma războiului"
Preşedintele american Joe Biden le-a cerut luni marilor companii petroliere să "nu mai profite de pe urma războiului" din Ucraina, investind o parte din superprofiturile lor în Statele Unite pentru a reduce preţurile la pompă, relatează AFP.
"Este timpul ca aceste companii să nu mai profite de pe urma războiului şi să îşi asume responsabilitatea în această ţară. Poporul american va judeca cine este de partea lui şi cine se gândeşte doar la profiturile lui", a spus preşedintele american la Casa Alba, considerând "scandaloase" rezultatele publicate în trimestrul trei de către companiile din domeniu.
Compania petrolieră cu sediul în Marea Britanie a declarat că nu a plătit taxe și nu se aștepta să o facă pe parcursul anului 2022, deoarece entitatea sa corporativă britanică nu a realizat niciun profit, parțial din cauza cheltuielilor mari pentru forarea petrolului în Marea Nordului.
Rishi Sunak, care a preluat funcția de prim-ministru marți, a introdus taxa pe profitul energetic în mai, când era ministru de finante, pentru a ajuta la plata sprijinului pentru gospodăriile britanice afectate de criza costului vieții.
El a introdus taxa excepțională după ce a fost supus unei presiuni politice intense și a recunoscut că sectorul „obține profituri extraordinare, nu ca rezultat al modificărilor recente ale asumării de riscuri sau al inovației sau al eficienței, ci ca rezultat al creșterii prețurilor globale la mărfuri determinate parțial de războiul Rusiei” în Ucraina.
Cu toate acestea, Sunak a introdus și scutiri de taxe extinse pentru investițiile în extracție în câmpurile petroliere din Marea Nordului. Pentru fiecare 1 lire sterline cheltuită în Marea Nordului, acestea și-ar putea reduce taxele cu 91 p.
Guvernul se așteptase să strângă 5 miliarde de lire sterline din taxa pe profitul energiei, dar unii analiști au avertizat că utilizarea pe scară largă a scutirilor de taxe ar putea duce la o recuperare mult mai mică.
Shell a anunțat joi că profiturile sale globale au atins aproape 9,5 miliarde de dolari între iulie și septembrie, mai mult decât dublu față de suma pe care a obținut-o anul trecut, în aceeași perioadă. A spus că își va crește plățile către acționari.
Compania petrolieră a continuat să beneficieze de creșterea prețurilor la energie determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a reușit să egaleze profitul record de 11,5 miliarde de dolari pe care l-a obținut în perioada aprilie-iunie. Compania a realizat anul acesta un profit total de aproximativ 30,1 miliarde de dolari, un record pentru primele trei trimestre.
Super-emiţătorii de gaz metan de pe Pământ, analizaţi din spaţiu. O nouă misiune NASA
O nouă misiune NASA, un instrument orbital, a permis detectarea din spaţiu a zeci de "super-emiţători" de metan, o performanţă care, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar putea contribui la acţiunile pentru limitarea emisiilor în atmosferă a acestui puternic gaz cu efect de seră, transmite miercuri AFP şi Reuters.
Aceşti "super-emiţători' sunt, în general, locuri din sectoare asociate combustibililor fosili, tratării deşeurilor sau chiar din domeniul agricol, scrie Agerpres.
Lansată în spaţiu în iulie şi instalată pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), misiunea, denumită EMIT (Earth Surface Mineral Dust Investigation), avea iniţial scopul de a observa modul în care deplasarea prafului încărcat cu particule minerale, purtat de vânt din deşerturi şi alte regiuni aride, afectează clima prin captarea sau blocarea căldurii Soarelui, contribuind astfel la încălzirea sau răcirea planetei.
Acest instrument s-a dovedit însă util şi pentru o altă sarcină crucială: el a permis observarea a peste 50 de "super-emiţători" în Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi sud-vestul Statelor Unite, a anunţat marţi agenţia spaţială americană NASA.
Această capacitate "nu doar că îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice mai eficient locurile din care provin scurgerile de metan, dar şi să înţeleagă cum pot fi combătute, şi acest lucru rapid", a declarat directorul NASA Bill Nelson.
S-a constatat că metanul absoarbe lumina infraroşie într-un mod unic, pe care spectrometrul cu care instrumentul EMIT este dotat îl poate detecta cu uşurinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News