Biden lansează programul "Keeping Families Together". Soții imigranților aflați în mod ilegal în SUA și-ar putea obține cetățenia. Cui i se mai adresează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Administrația președintelui american Joe Biden urmează să lanseze un nou program de naturalizare, destinat soților imigranților cu cetățenie americană, transmite Reuters.

Programul reprezintă una dintre cele mai semnificative măsuri ale președintelui Biden pentru a oferi un statut legal rezidenților de lungă durată din SUA, care au intrat în mod ilegal în țară, mai precizează sursa citată.

Lansarea acestuia vine cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, în contextul în care imigrația ilegală este un subiect central pentru republicani.

Cui i se adresează programul

Programul, denumit „Keeping Families Together”, anunțat în luna iunie, se va adresa unui număr estimat de 500.000 de soți care au locuit în Statele Unite timp de cel puțin 10 ani (până la data de 17 iunie a.c.), potrivit oficialilor administrației Biden. De asemenea, aproximativ 50.000 de copii sub 21 de ani, cu un părinte cetățean american, vor fi eligibili.

Biden a prezentat acest program de naturalizare înainte de a se retrage din cursa prezidențială împotriva republicanului Donald Trump, un adversar notoriu al imigrației. Vicepreședintele Kamala Harris a devenit candidatul Partidului Democrat la începutul lunii și urmează să accepte oficial nominalizarea la Convenția Națională Democrată din Chicago, joi.

Reacția lui Trump. Alte perspective

Trump a criticat-o pe Harris pentru numărul record de migranți prinși încercând să treacă ilegal granița dintre SUA și Mexic de când ea și Biden au preluat funcțiile în 2021. Harris a replicat subliniind propriul său mod de aplicare a legii și opoziția lui Trump față de un proiect de lege privind securitatea frontierelor, care nu a reușit să avanseze în Senatul SUA la începutul acestui an.

La evenimentele de campanie din Arizona și Nevada, Harris a cerut „o cale dobândită către cetățenie” pentru imigranții aflați ilegal în Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, a catalogat în iunie programul de naturalizare drept „amnistie în masă” și a reiterat angajamentul lui Trump de a deporta un număr istoric de imigranți aflați în mod ilegal în țară, dacă va fi reales.

Programul „Keeping Families Together” permite soților care se califică să solicite rezidența permanentă fără a părăsi Statele Unite, deși altfel ar trebui să plece din țară pentru ani de zile înainte de a li se permite să revină. Un soț care obține rezidența permanentă, cunoscută și sub numele de „green card”, poate solicita cetățenia în termen de trei ani.

Programul se va confrunta, probabil, cu reacții din partea republicanilor.

Această inițiativă ar putea oferi o cale către cetățenie pentru unii dintre cei înscriși în programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care oferă protecție împotriva deportării și permise de muncă imigranților aduși ilegal în Statele Unite pe când erau copii.

DACA a fost lansat în 2012 de președintele Barack Obama, în timp ce Biden era vicepreședinte. Trump a încercat să pună capăt programului DACA în timpul președinției sale, dar a fost blocat de Curtea Supremă. Texas și alte state conduse de procurori generali republicani continuă să conteste legalitatea DACA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel