Data publicării:

Biden îndeamnă Congresul să adopte un pachet de ajutoare pentru dezastre, pe măsură ce costurile provocate de uraganul Helene cresc

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Joe Biden îi îndeamnă pe legislatori să completeze fondurile programelor de ajutor pentru dezastre.

Joe Biden îi îndeamnă pe legislatori să completeze fondurile programelor de ajutor pentru dezastre, deoarece costurile estimate pentru recuperare și reconstrucție legate de uraganul Helene sunt evaluate la aproximativ 200 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

Într-o scrisoare trimisă liderilor din Congres, președintele a spus că, deși Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor (Fema) și Departamentul Apărării sunt capabile să îndeplinească „misiuni critice de salvare a vieții și de menținere a vieții și vor continua să facă acest lucru în cadrul nivelurilor actuale de finanțare”, acestea vor avea nevoie de fonduri suplimentare.

"Nu pot aștepta... oamenii au nevoie de ajutor acum"

„Administrația mea a oferit un suport federal robust și bine coordonat pentru eforturile în curs de desfășurare și recuperare”, a scris Biden.

„La fel ca în cazul altor scenarii catastrofale, va dura ceva timp pentru a evalua cerințele totale pentru eforturile de răspuns și recuperare, iar eu mă aștept pe deplin ca cei din Congres să își facă partea pentru a asigura finanțarea necesară”, a completat președintele american.

Biden a declarat că un pachet cuprinzător de ajutor pentru dezastre va fi necesar atunci când Congresul se va reuni din nou pe 12 noiembrie – dar a spus că este posibil ca acțiuni privind programele individuale să fie necesare înainte de această dată. Totuși, în prezent nu există planuri pentru politicienii americani din Congres să se reunească înainte de alegeri.

Cererea vine în contextul în care Kamala Harris și-a scurtat turneul de campanie în statele vestice pentru a vizita vestul Carolinei de Nord, în munții Appalași de sud, unde orașe întregi au fost spulberate.

Biden a supravegheat daunele și eforturile de curățare din Carolina de Sud prin intermediul unui zbor aerian, miercuri, și din nou în Florida și Georgia, joi. El a declarat că lucrările de reconstrucție vor costa „miliarde de dolari” și că fondurile suplimentare pentru ajutoare în caz de dezastre „nu pot aștepta... oamenii au nevoie de ajutor acum”.

Fostul președinte Trump a acuzat democrații că au cheltuit peste 640 de milioane de dolari din fondurile Fema pentru a găzdui migranți

Cel puțin 225 de persoane au fost confirmate decedate din cauza uraganului Helene, iar oficialii afirmă că se așteaptă ca numărul victimelor să continue să crească pe măsură ce eforturile de recuperare progresează. Un purtător de cuvânt al departamentului de poliție din Asheville, Carolina de Nord, a declarat pentru CBS News prin e-mail, la sfârșitul zilei de vineri, că se „ocupă activ de 75 de cazuri de persoane dispărute”. Aproape 1 milion de oameni rămân fără electricitate.

În scrisoarea sa adresată legislatorilor, Biden a afirmat că finanțarea prin intermediul Administrației pentru Afaceri Mici (SBA) „se va epuiza în câteva săptămâni și cu mult înainte ca cei din Congres să plănuiească să se reunească”.

SBA este concepută pentru a ajuta proprietarii de mici afaceri și proprietarii de locuințe să recupereze bunuri și echipamente prin intermediul programului de împrumuturi pentru ajutoare în caz de dezastru. Funcționarii administrației au declarat pentru CNN că programul are nevoie de 1,6 miliarde de dolari în finanțare suplimentară pentru a face față celor aproximativ 3.000 de cereri legate de uraganul Helene pe care le primește zilnic.

Luna trecută, înainte de sosirea lui Helene, Casa Albă a avertizat că nivelurile scăzute de finanțare ar putea duce la „oprirea efectivă a operațiunilor” SBA după ce vor fi acoperite costurile și accidentele legate de vreme, inclusiv prăbușirea Podului Key din Baltimore, recuperarea continuă după incendiile de vegetație din Maui și daunele provocate de tornade în centrul țării.

Daunele cauzate de Helene ar putea depăși 34 de miliarde de dolari, conform estimărilor inițiale de la Moody’s Analytics. AccuWeather a evaluat costul daunelor între 225 de miliarde și 250 de miliarde de dolari, cu foarte puțin acoperit de asigurări private.

Problema costurilor generate de Helene este deja profund politizată. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a declarat că legislatorii vor evalua nevoile post-Helene în totalitate după alegeri.

Fostul președinte Trump a acuzat democrații că au cheltuit peste 640 de milioane de dolari din fondurile Fema pentru a găzdui migranți, o afirmație pe care Casa Albă o numește „minciuni evidente”.

Vineri, în Georgia, Trump a spus: „O mare parte din banii care ar fi trebuit să ajungă în Georgia și în Carolina de Nord și în toate celelalte locuri se duc și s-au dus deja. Au fost furați pentru oamenii care au intrat în țară ilegal, iar nimeni nu a mai văzut așa ceva. Este o rușine.”

Funcționarii spun că acești bani, autorizați de Congres, au fost parte a unui program complet diferit gestionat de Fema, care nu are legătură cu ajutoarele în caz de dezastru, ci cu furnizarea de locuințe pentru imigranții care aplică pentru cetățenia americană.

Agenția pentru dezastre a răspuns afirmației lui Trump cu o pagină de verificare a faptelor. „Este fals”, a spus Fema într-o declarație. „Niciun ban nu este redirecționat de la nevoile de răspuns în caz de dezastru.” La o săptămână după ce uraganul a lovit, au fost distribuite mai mult de 45 de milioane de dolari comunităților afectate de furtună, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel