Data actualizării:
Data publicării:

Biden îl consideră „dictator” pe Xi Jinping, chiar și după vizita liderului de la Beijing. Replica șefului diplomației chineze: O manipulare politică lipsită de responsabilitate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Siguranța și diplomația au fost două elemente esențiale discutate în cadrul întâlnirii dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping, care a avut loc miercuri, scrie Reuters.

După patru ore de discuții directe, Biden a susținut o conferință de presă individuală, în cadrul căreia a fost întrebat dacă își menține părerea conform căreia Xi Jinping este un dictator, o afirmație pe care o făcuse în luna iunie.

"Uitați, așa este. El este un dictator în sensul că se află la conducerea unei țări comuniste, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a declarat Biden.

Această afirmație a generat reacții din partea Ministerului de Externe al Chinei, care a declarat că "se opune ferm" remarcilor fără a menționa numele lui Biden.

"Această declarație este extrem de greșită și o manipulare politică lipsită de responsabilitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, joi, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

"Mai trebuie menționat că întotdeauna vor exista persoane cu intenții ascunse care încearcă să incite și să dăuneze relațiilor SUA-China, dar sunt sortite eșecului."

Mao a refuzat să specifice identitatea "anumitor persoane" în răspunsul la o întrebare suplimentară.

În martie anul trecut, Xi Jinping și-a asigurat al treilea mandat ca președinte, după ce aproape 3.000 de membri ai Parlamentului Chinei, Congresul Național al Poporului, au votat în unanimitate pentru el, în cadrul unor alegeri unde nu a avut candidat.

Xi este considerat cel mai puternic lider chinez după Mao Zedong, după o decadă în care și-a consolidat puterea în luarea deciziilor politice și în armată, și a restricționat libertatea presei.

Nu a existat o reacție imediată din partea delegației chineze, care venise în Statele Unite pentru a participa la summitul Asia-Pacific Economic Cooperation din San Francisco. Sute de critici ai Beijingului au defilat prin centrul orașului în jurul prânzului, scandând "Eliberați Tibetul" și "Eliberați Hong Kong-ul".

Când Biden a făcut o referire similară la adresa lui Xi Jinping, în iunie, China a numit remarcile absurde și provocatoare. Cu toate acestea, disputa nu a împiedicat cele două părți să desfășoare discuții extinse, în scopul îmbunătățirii relațiilor tensionate, care au culminat în întâlnirea de miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel