Data publicării:
Președintele Iohannis, după discuția cu Biden: Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei - UPDATE
Președintele SUA, Joe Biden, va avea astăzi o discuție cu președintele Klaus Iohannis, asta după ce a vorbit anterior cu președintele rus Vladimir Putin.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis: ”Am discutat cu Președintele SUA, Joe Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor care fac parte din Formatul București 9 (B9) despre situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre. În cadrul dialogului, care confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, am subliniat că menținerea unității este esențială în aceste momente. Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Am exprimat, totodată, susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între țara noastră și SUA.”
UPDATE: ”Convorbire telefonică cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format București 9 (B9)” apare pe agenda președintelui Klaus Iohannis, pentru astăzi, la ora 20:45.
Discuțiile sunt în contextul conflictului Rusia-Ucraina. Joe Biden ar fi afirmat, după ce a vorbit cu Vladimir Putin că ”am fost foarte direct, nu au fost cuvinte ușoare”. ”Am transmis foarte clar că, dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe, așa cum nu au mai fost văzute” spunea președintele american.
În același timp, Joe Biden a subliniat că ar trebui întărită prezența NATO pe frontul de est. Astfel, discuția de astăzi cu liderii din estul Europei, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, vine în acest context.
Discuția purtată de Joe Biden cu Vladimir Putin a ținut două ore și un minut.
Totuși, în ciuda avertismentului american, Vladimir Putin se consideră îndreptățit, ca președinte al Rusiei, ”să-și apere securitatea”. ”Rusia poartă o politică externă a păcii, însă ea are dreptul să-şi apere securitatea” ar fi afirmat Vladimir Putin, miercuri, la o zi după discuția cu Joe Biden. Mai mult, el ar fi insistat că ar fi ”criminal” să lase NATO să se apropie de frontierele ruse, fără a acționa.
Biden a convocat o discuție astăzi cu membrii ”București 9”
Informațiile din SUA sunt că președintele Joe Biden îi va suna astăzi pe membrii NATO din Europa de Est pentru a discuta despre summit-ul său video cu președintele rus Vladimir Putin, dar și despre temerile de război în Ucraina.
Casa Albă a anunțat că Joe Biden ”va convoca un apel cu liderii grupului ”București 9” din flancul estic NATO pentru a-i informa cu privire la apelul său cu președintele Putin, pentru a le asculta perspectivele asupra situației actuale de securitate și pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică.”
”Grupul de la București” cuprinde Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.
Ce spune Cristian Pîrvulescu despre discuția de astăzi
Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre discuțiile ce au astăzi loc între Joe Biden și liderii din est.
”Discuția de marți, dintre președintele american și președinte rus, nu a spulberat riscurile unui atac rusesc în Ucraina. Poate că există un moment de reflexie ceva mai aprofundat din partea rusă. Ieri, președintele rus, într-o conferință de presă, a avertizat, cât se poate de clar, că extinderea NATO în Ucraina va duce la consecințe imediate. Eu cred că e vorba, mai degrabă, de o strategie de negociere a lui Putin care încearcă să obțină o serie de avantaje. Pe de altă parte, conversațiile care vor avea loc astăzi arată că, pentru președintele american, participarea liderilor din Est la acțiuni menite să descurajeze Rusia este esențială. Nu e vorba doar de protocol diplomatic, ci este o încercare de a realiza o mobilizare importantă în această zonă, pentru a împiedica Rusia să treacă la acțiuni directe” consideră politologul, conform declarației făcute la Digi24.
El a mai punctat, despre amenințarea Rusiei asupra Ucrainei, că ”atât de multe persoane, cu cheltuieli atât de mari, înseamnă o intenție reală și nu doar o simplă amenințare”.
Pericolul pentru România
Politologul consideră că ”România este direct vizată, unele din strategiile discutate în momentul de față vorbesc chiar de posibilitatea ca trupele ruse să nu ajungă foarte departe de granițele României, în cazul unei agresiuni. Nu este foarte clar cum vor putea rezista ucrainenii, iar președintele Joe Biden a spus foarte clar că SUA nu vor interveni militar în Ucraina, care nu este membru NATO, doar că sancțiunile economice vor fi foarte dure și că Rusia va plăti cu vârf și îndesat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News