După masacrele din SUA, Biden cere Congresului să reintroducă interdicția federală asupra armelor de asalt
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Preşedintele SUA, Joe Biden, cere un control mai strict asupra armelor de asalt. Ce şanse are, însă, în Senat?

În ultimele săptămâni, cu cel puțin 25 de morți și zeci de răniți, masacrele comise de oameni înarmați au redevenit de actualitate în SUA.

Potrivit Rai News, miercuri, în Tulsa, Oklahoma, un bărbat înarmat a ucis cel puțin 4 persoane (a 233-a împușcătură în masă din Statele Unite în 2022); Săptămâna trecută, un băiat a ucis 19 copii și doi profesori și a rănit cel puțin 17 persoane la o școală primară din Uvalde, Texas; Pe 14 mai, un bărbat motivat de ura rasială a ucis 10 persoane într-un supermarket din Buffalo, New York. Presupusul trăgător a fost ulterior acuzat, printre altele, de terorism intern motivat de ură.

Mai multe verificări și interdicție pentru armele de asalt

Biden a cerut Congresului să restabilească interdicția armelor de asalt, adoptată în 1994 dar eliminată în mandatul președintelui George W. Bush în 2004.

De asemenea, a cerut mai multe verificări ale antecedentelor cumpărătorilor de arme, pentru a crește limitele de vârstă pentru achiziționarea de puști semi-automate de la 18 la 21 de ani, pentru a abroga imunitatea producătorilor de arme și pentru a introduce așa-numitele legi cartonaș roșu”, care permit suspendarea dreptului de a purta arme celor suspectați că reprezintă un pericol pentru sine sau pentru alții.

Propuneri fără șanse să treacă de Senat

Propunerile lui Biden nu au nicio șansă să fie adoptat în Senat, unde numărul democraților și al republicanilor este același, cu excepția votului unic al vicepreședintelui Harris. 

Biden însuși a recunoscut că efortul s-ar putea bloca: republicanii sunt uniți împotriva controlului armelor.

Armele sun nevinovate, vinovat e cel care le folosește

Filosofia partidului republican, inspirată direct de NRA, principalul lobby din sector, este aceea că: armele sunt nevinovate, vinovații sunt cei care le folosesc, deci este inutil să legiferăm pentru a face armele în sine inaccesibile, ba din contra, ele ar trebui vândute mult mai mult pentru ca toată lumea să se poată apăra.

Nou atac armat în SUA. Cel puţin trei morţi în Oklahoma, suspectul a decedat (poliţia)

”Putem confirma că patru persoane au murit, printre care atacatorul”, într-un atac armat la spitalul St Francis, a anunţat poliţia oraşului pe Twitter. Forţele de ordine indicaseră anterior că au intervenit ”mai devreme în cursul după-amiezii' la faţa locului pentru ”un bărbat înarmat cu o puşcă' într-o clădire a spitalului.

”Poliţia verifică în prezent fiecare cameră din clădire pentru a exclude posibile ameninţări”, a adăugat acesta în comunicatul care menţiona 'mai mulţi răniţi”. Atacatorul s-a sinucis, a declarat consilierul municipal Jayme Fowler pentru un post local de televiziune. ”Trei trecători nevinovaţi şi-au pierdut viaţa', a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden a fost ţinut la curent cu privire la atacul armat, a anunţat Casa Albă care a spus că urmăreşte îndeaproape situaţia şi oferă autorităţilor locale asistenţa de care au nevoie. Citește mai mult AICI.

Copil de 10 ani, arestat, după ce a ameninţat că va ucide mai multe persoane. Poliţia: Comportamentul copilului, dezgustător

Un copil de 10 ani din Florida, SUA, a fost arestat după ce a ameninţat că va ucide mai multe persoane, la doar câteva zile după tragedia din Uvalde, Texas. 

"Comportamentul elevului este dezgustător, mai ales după tragedia din Uvalde", a declarat Carmine Marceno, şeriful din Lee County, locul de origine al elevului. 

"Prioritatea noastră este siguranţa copiilor noştri. Vom impune legea şi ordinea în şcoli. Echipa mea nu a ezitat nicio secundă să investigheze această ameninţare", a mai spus el. 

Conform Newsweek.com, elevul a lansat ameninţările într-un mesaj text. 

"Acum nu e momentul să ne comportăm ca mici delincvenţi. Elevul a făcut o ameninţare falsă, dar suportă consecinţe reale", a mai spus Marceno. 

Citește mai mult despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel