Biden, acid cu jurnaliștii pe tema balonului chinezesc: „Dă-mi pace, omule!”/video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă pe tema doborârii balonului chinezesc din spațiul aerian al SUA.

La finalul discursului, jurnaliștii au devenit foarte vocali, pentru că își doreau oportunitatea de a-i adresa o întrebare președintelui american.

Întrebat de un jurnalist din sală dacă reacția SUA a fost una exagerată, Joe Biden a răspuns: „Dă-mi pace, omule!”.

Președintele american a continuat: „Voi răspunde mai multor întrebări atunci când voi avea în față oameni mai politicoși!”

Preşedintele Joe Biden declarase anterior că, deşi încă nu este clar ce erau cele trei obiecte neidentificate, "nimic nu sugerează în acest moment că acestea ar avea legătură cu programul de spionaj cu baloane al Chinei sau că ar fi fost vehicule de supraveghere din altă - orice altă ţară".

"Evaluarea actuală făcută de comunitatea noastră de informaţii este că aceste trei obiecte au fost cel mai probabil baloane legate de companii private, instituţii de recreere sau de cercetare care studiază vremea sau efectuează alte cercetări ştiinţifice", a declarat Joe Biden în timpul declaraţiilor făcute joi de la Casa Albă, conform Rador.

Joe Biden a mai promis anterior că va da ordin să fie doborât orice obiect aerian care ar putea ameninţa securitatea SUA, referindu-se la balonul chinez care a traversat SUA luna trecută, balon după care au apărut alte trei obiecte misterioase în spaţiul aerian american, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

"Dacă un obiect (zburător) reprezintă o ameninţare pentru securitatea americanilor, îl voi doborî", a asigurat Biden.

Aviaţia americană a doborât pe 4 februarie un balon chinez care, conform Washingtonului, era unul de spionaj, în timp ce Beijingul afirmă că a fost doar un balon meteo deviat de la traiectorie şi acuză Washingtonul că a avut o reacţie exagerată.

Biden a mai menţionat că va discuta cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar în niciun caz nu-şi va cere scuze că i-a doborât balonul. "Nu vrem un nou Război Rece" şi "vom continua să vorbim cu China", a asigurat el. "Sper să pot vorbi cu preşedintele Xi şi să analizăm aprofundat această chestiune, dar nu-mi voi cere scuze că am doborât acest balon", a adăugat Biden.

Incidentul cu balonul chinez a fost urmat de doborârea de către forţele aeriene americane a altor trei "obiecte" neidentificate, pe 10, 11 şi 12 februarie. Însă misterul asupra acestora persistă.

"Încă nu ştim exact ce erau aceste obiecte, dar deocamdată nimic nu sugerează că ar avea vreo legătură cu programul chinez de baloane spion, sau că ar fi fost vehicule de supraveghere ale vreunei alte ţări", a explicat Biden.

Ieri, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, a recunoscut că obiectele zburătoare ar putea să nu fie ale Chinei.

Aceste 'obiecte' - altele decât balonul chinezesc distrus la 4 februarie şi despre care Washington afirmă că spiona teritoriul american - 'ar putea să fi fost baloane cu funcţii comerciale sau ştiinţifice inofensive', a recunoscut Kirby.

El a confirmat, de altfel, că avionul de vânătoare trimis duminică pentru unul din ele deasupra lacului Huron, la frontiera canadiană, şi-a ratat ţinta şi că o primă rachetă 'a căzut direct în lac'.

'Obiectul' a fost distrus de o altă rachetă. John Kirby a spus totuşi că ar trebui aşteptată analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor 'obiecte', însă operaţiunile de recuperare se anunţă incerte.

Rămăşiţele 'obiectelor' doborâte vineri deasupra Alaskăi, sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, şi duminică deasupra lacului Huron, au căzut în ape îngheţate, în zone îndepărtate sau în adâncul lacului.

'Nu am găsit resturi' până acum, a repetat Kirby, menţionând că toate informaţiile pe care le comunică sunt bazate mai ales pe 'observaţiile făcute de piloţii' avioanelor de vânătoare trimise în zonă.

Incertitudinea se menţine, aşadar, cu privire la aceste 'obiecte', până în punctul în care a obligat Casa Albă să nege luni în mod oficial orice provenienţă 'extraterestră' a lor.

Statele Unite persistă, în schimb, în descrierea balonului chinezesc doborât anterior care, potrivit Washingtonului, purta echipament de supraveghere şi făcea parte dintr-un vast program de spionaj global al Chinei, acuzaţie negată vehement de Beijing, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel