Data publicării:

Biden a vorbit fără prompter, după foarte mult timp. Analiză Reuters: Este posibil să fie doar începutul

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În calitate de președinte, Joe Biden a depins în mod considerabil de promptere și scripturi pre-scrise pentru discursurile sale publice, adoptând o abordare în mare parte disciplinată, în contrast puternic cu decenii de remarci libere, uneori mai puțin diplomatice, scrie Reuters.

Este posibil să fie doar începutul. Traseul campaniei din 2024 va include zeci de evenimente de strângere de fonduri.

În iunie, Biden le-a spus donatorilor că îl consideră pe președintele chinez Xi Jinping un dictator, lucru care a provocat proteste din partea Beijingului.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a declarat într-o campanie de strângere de fonduri în decembrie că nu ar fi anunțat o nouă candidatură la președinție dacă republicanul Donald Trump, pe care l-a învins în 2020, nu ar fi fost și el în cursă, un mesaj discordant pentru o campanie care se confruntă cu îngrijorări legate de vârsta președintelui și de ratingurile scăzute de aprobare ale acestuia. Nici Trump nu se află la prima tinerețe, având 77 de ani.

Apoi, pe 12 decembrie, președintele american a declarat că a discutat despre bombardamentul Israelului într-o discuție privată cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, prima dată când Biden a exprimat public un sentiment de frustrare față de guvernul lui Netanyahu de la atacurile Hamas din 7 octombrie și loviturile de represalii ale Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Divulgările lui Biden la microfon intră în conflict cu sistemul Casei Albe construit pentru a-l menține pe linia unui script.

Comentariile uneori îi surprind, îi deranjează sau îi îngrijorează pe consilierii săi, care sunt obligați să îl contrazică pe președinte mai târziu.

Adesea se luptă să își îndrepte atenția înapoi către mesajul zilei din administrație sau să explice de ce comentariile lui Biden par să fie în dezacord cu politica oficială a SUA.

Așa cum a recunoscut chiar Biden, sinceritatea sa poate uneori să creeze probleme. "Nimeni nu pune vreodată la îndoială intențiile mele", le-a spus Biden donatorilor anul trecut. "Problema este că uneori spun tot ceea ce gândesc."

Casa Albă și campania de realegere a lui Biden au refuzat să facă comentarii.

Evenimente cvasi-publice

Discursurile publice ale lui Biden sunt elaborate și verificate cu atenție, schimburile spontane cu reporterii sunt limitate și rar sunt organizate conferințe de presă complete. Atunci când o face, unele dintre răspunsurile sale par a fi scrise dinainte și citite cu voce tare.

Unii asistenți spun că evenimentele cvasi-publice precum strângerile de fonduri îi permit lui Biden să testeze replici și gânduri pe care le-ar putea folosi mai târziu în public cu o mulțime prietenoasă.

Campania sa de realegere ar putea folosi de fapt mai mult acest tip de limbaj agresiv, mai ales în riposta la atacurile republicane, au spus mai mulți donatori pentru Reuters.

"Oricând sună mai agresiv sau adoptă o poziție agresivă, numerele sale (de aprobare) cresc", a spus o sursă care ajută democrații să strângă bani pentru campanie.

"Aceasta este aceeași echipă temătoare, precaută, care i-a sfătuit pe cei din jurul lui Hillary (Clinton) să rămână pe mesajul prestabilit", a spus sursa despre asistenții Casei Albe care ar prefera ca președintele să se conformeze scriptului. "Biden trebuie să iasă și să le spună oamenilor ce crede, este eficient când face asta."

În timpul unei strângeri de fonduri pentru candidatura sa eșuată la președinție în 2016, Clinton a numit jumătate dintre susținătorii lui Trump "deplorabili", apoi a declarat public că își regretă comentariul.

Campania lui Biden și Partidul Democrat au strâns sume semnificative în cele două trimestre de la anunțarea candidaturii sale la realegere în aprilie 2023; 72 de milioane de dolari în al doilea trimestru și 71 de milioane de dolari în al treilea, depășindu-l pe Trump.

În timp ce un mic grup de reporteri urmează tradițional președinții SUA în public, înregistrând fiecare cuvânt sau greșeală a acestora, dacă să se permită sau nu presei accesul la aceste evenimente închise este o chestiune de alegere personală.

Urmând un procedeu adoptat în timpul campaniei sale din 2020 din preocupări legate de influența donatorilor cu sume mari de bani, Biden permite acces limitat unui număr mic de reporteri atâta timp cât aceștia nu fac video-uri sau fotografii și nu folosesc audio-ul pentru difuzare.

Trump a interzis reporterilor accesul la evenimente similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel