Biden a acceptat creșterea plafonului de îndatorare al SUA, evitând intrarea în incapacitate de plată
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Acordul bugetar de principiu găsit cu opoziţia republicană este un "compromis" care face posibilă evitarea unui "default catastrofal", a reacţionat sâmbătă, într-un comunicat, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, relatează AFP.

"Acest acord este un compromis, ceea ce înseamnă că nimeni nu obţine tot ce îşi doreşte", a declarat preşedintele democrat, asigurând că textul, ale cărui detalii nu se cunosc, "reduce cheltuielile protejând în acelaşi timp programele publice esenţiale".

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, va vota miercuri, a indicat speaker-ul acesteia, Kevin McCarthy. Va urma Senatul, cu majoritate democrată.

Liderul republican a estimat într-un scurt discurs că acest compromis bugetar, despre care nu a dat detalii, este "pe deplin demn de poporul american".

Kevin McCarthy a mai făcut cunoscut că se va întâlni din nou duminică cu preşedintele Joe Biden şi, în aceeaşi zi, va publica textul, rezultat al unor negocieri dificile, scrie Agerpres.

Potrivit mai multor media americane, acordul la care s-a ajuns între executiv şi opoziţie ridică pentru doi ani, deci până după alegerile prezidenţiale din 2024, plafonul datoriei publice a Statelor Unite. 

VEZI ȘI: SUA, aproape de evitarea incapacității de plată. Biden și liderul republican al Camerei ar fi ajuns la un acord; tabăra lui Trump, dezamăgită de rezultat (surse)

După săptămâni de incertitudine și tensiune, surse politice indică faptul că președintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, se apropie de un acord cu Joe Biden privind creșterea plafonului datoriei în schimbul reducerii unor cheltuieli guvernamentale.

Rapoartele indică faptul că Joe Biden și președintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, se apropie de un acord cu privire la un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei până la alegerile din 2024, ceea ce i-ar permite președintelui să evite un nou impas până după ce alegătorii vor merge la vot.

Negocierile rămân doar pe hârtie până când rezoluția nu este adoptată atât Camera, cât și Senatul, unde trebuie să se treacă peste orice compromis care apare pentru a preveni o incapacitate de plată a guvernului SUA care ar putea avea loc la 1 iunie, scrie The Guardian.

Propunerea împăciuitoare este deja respinsă de aripa extremistă a Partidului Republican, care subliniază faptul că McCarthy va avea probabil nevoie de votul democraților pentru a obține orice proiect de lege bipartizan în Congres.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/sua-aproape-de-evitarea-incapacitatii-de-plata-biden-si-liderul-republican-al-camerei-ar-fi-ajuns-la-un-acord-tabara-lui-trump-dezamagita-de-rezultat-surse_917633.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel