Bibliotecă cu peste 6.000 de cărți, deschisă de un grup de gunoieri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică, alcătuită în întregime din cărți aruncate.

Biblioteca se află în cartierul Cankaya din Ankara și a fost înființată după ce gunoierii au început să colecteze cărțile găsite prin gunoaie, ori abandonate în locui publice. Timp de luni de zile, gunoierii au strâns cărțile aruncate, iar pe măsură ce colecția a început să crească, locuitorii Ankarei au început de asemenea să doneze din cărțile lor, notează CNN.

Inițial, cărțile puteau fi împrumutate doar de către angajații de la salubritate și familiile acestora, dar odată ce colecția s-a mărit, interesul pentru această bibliotecă a crescut și printre ceilalți cetățeni. Astfel, biblioteca a fost deschisă publicului în luna septembrie a anului trecut.

 

Peste 6.000 de cărți

Biblioteca are peste 6.000 de cărți, de la beletristică la literatură non-fiction. Există și un departament de cărți și benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice.

Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie.

„Pe de o parte, erau cei care lăsau aceste cărți pe străzi. Pe de altă parte, alții aveau nevoie de ele, le căutau“, spune Tasdelen.

Cărțile se împrumută școlilor și închisorilor

„Colecția s-a mărit atât de mult astfel încât acum cărțile salvate se împrumută școlilor, programelor educaționale și chiar închisorilor (...) Profesorii din satele de pe întreg teritoriul Turciei ne cer cărți", spune Tasdelen. De asemenea, primăria a angajat un bibliotecar cu normă întreagă pentru a avea gestiona biblioteca.

Deseori, biblioteca este plină cu copiii angajaților municipalității și cu elevi de la școlile din apropiere. Există de asemenea o sală de lectură, în care se poate juca și șah. Biblioteca este foarte populară și în rândul cicliștilor care trec prin zona din apropiere și fac o pauză pentru câteva pagini citite dintr-o carte și o ceașcă de ceai. „Înainte îmi doream să am o bibliotecă la mine acasă. Acum am o bibliotecă aici", spune Serhat Baytemur, gunoier în vârstă de 32 de ani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel