Biblia. Sigiliul profetului Isaia, scos la lumină în Israel
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Arheologii au făcut o descoperire care  ar putea fi prima dovadă fizică a Bibliei. Este vorba despre o bucată de lut despre care arheologii spun că este sigiliul lui  Isaia, profetul venerat de Iudaism, Creștinism și Islam.

Artefactul a fost găsit în timpul săpăturilor din Ierusalimul de Est în 2009, la scurt timp după descoperirea sigiliului regelui Ezechia, care era rege al lui Iuda la sfârșitul secolului al VIII-lea î.H., prin urmare, aproximativ la acel moment a trăit profetul. Se spune că vorbele înțelepte ale profetului Isaia l-au ajutat pe regele Ezechia să protejeze Regatul lui Iuda de o invazie asiriană.

Este vorba despre o mică bucată de lut de numai 1 cm, aceasta  putând  fi una dintre descoperirile majore din istoria studiilor biblice. Ea conține un sigiliu ştampilat care ar fi putut fi creat de figura legendară biblică Isaia, după cum se spune în Live Science, citat de Sputnik France.

Pe obiectul din lut este gravat „Yesha'yahu", numele evreiesc pentru Isaia, urmat de cuvântul „Nvy". Asta nu spune însă prea multe, deoarece cuvântul Nvy ar putea fi pur și simplu un al doilea nume pentru Isaia sau orice altceva. Dar dacă cuvântul Nvy s-ar termina cu litera ebraică alfeph, s-ar crea cuvântul ebraic pentru „profet".

„Pentru că sigiliu a fost grav avariat, nu se știe dacă acest cuvânt se încheie cu litera ebraică aleph", adaugă Mazer. „Totuși, numele lui Isaia este clar".

Într-un raport de cercetare, dr. Eilat Mazar, șeful echipei de arheologi, a spus că numele lui Isaia poate fi văzut pe amprenta sigiliului chiar dacă arheologii nu știu dacă se referă la Profetul biblic Isaia sau altcuiva cu acest nume care a trăit, de asemenea, cu 2700 de ani în urmă.

Numele Isaia înseamnă "YHWH salvează" sau "salvează Yahu", dar există și alte persoane din Biblia ebraică care au un nume cu o parte identică. Din păcate, amprenta sigiliului este deteriorată, ceea ce face dificilă determinarea dacă numele Isaia este cel al profetului sau nu.

Vezi si: NASA: BIBLIA spune adevărul. Cu precizie de minute - DEMONSTRAȚIE/VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel