Bibi Netanyahu, șubrezit de proteste. H.D. Hartmann: Ce i-a scos pe israelieni în stradă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Jurnalistul Val Vâlcu şi analistul de politică externă H.D. Hartmann au discutat pe larg situația din Israel din acest moment. 

Israelul se confruntă cu demonstrații în masă și greve. În emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H.D. Hartmann a explicat care au fost motivele care au stat la baza rebeliunilor din această țară.

Îl vor mai găsi turiștii pe Bibi Netanyahu la guvernare în luna aprilie?

Întrebat dacă și cum îl vor găsi turiștii români pe Bibi Netanyahu în aprilie, H.D. Hartmann a răspuns: ”Eu cred că-l vor mai găsi, dar foarte șubrezit, amânarea acelei legi cu privire la ”reforma în justiție” și retragerea lui tactică dovedesc că este șubrezit de imensele manifestații. Ieri, în mijlocul Ierusalimului- ceea ce este enorm pentru Ierusalim- au fost 150 de mii de manifestanți. E ca și când ai avea, pe străzile Bucureștiului, un milion”, a remarcat H.D. Hartmann, care a precizat că acest lucru i se întâmplă într-un ”stat ca Israel, care este recunoscut pentru capacitatea sa de a discuta problemele sociale”, condus de  ”cea mai religioasă coaliție din istoria sa, se spune că este cea mai de dreapta”. 

”Ei au încercat o reformă judiciară în care au spus că deciziile Înaltei Curți pot să fie invalidate de decizia Parlamentului. Și acest lucru este o ingerință de nepermis în puterea judecătorească și în deciziile judecătorilor”, a subliniat H.D. Hartmann.

”A doua parte de reformă a Justiției a fost încercarea de a numi judecătorii, adică să aibă Guvernul un vot în procesul de numire a judecătorilor de la Înalta Curte. Acolo, în Israel, ministrul de Justiție nu are niciun fel de intervenție. Nu poate să facă absolut nimic, acolo sunt judecătorii care își aleg Înalta Curte și organismele de reglare. Organismele lor interne reglează conflictele între judecători, procurori, etc... Iar Netanyahu asta vrea: vrea să introducă o lege prin care să permită Guvernului un vot în procesul de numire al judecătorilor”, a mai menționat analistul politic.

Citește și: Bibi, afară!”. Proteste și demisii după demiterea ministrului Apărării. Președintele intervine: În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat...

”De ce? Societatea israeliană este divizată în două categorii: există ceea ce noi numim israelieni, produsul profund și total al statului Israel, și ceea ce se numește identitatea evreiască, produsul religios. Statul Israel este un stat laic, unde au dreptul legal căsătoriile de același sex. Modernitatea statului a intrat deseori în conflict cu identitatea evreiască fundamentala care este recunoscută ca fiind destul de conservatoare. Acest conflict a stat la baza tuturor marilor dialoguri din Israel. Cei care manifestează în Israel sunt israelienii care refuză deoarece se tem că vor pierde statul lor modern în favoarea adâncirii adâncirii identității evreiești”, a declarat Hartmann.

Vezi și: Ce se întâmplă în Israel? Biden către Netanyahu: Căutați un compromis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel