Berlinul va plafona chiriile în următorii cinci ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Berlinul va fi primul din cele 16 landuri din Germania care va plafona chiriile în următorii cinci ani, în urma unui acord încheiat marţi între partidele din coaliţia care conduce Consiliul local din Berlin, transmite DPA.

Plafonarea va afecta 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014, în urma plângerilor îndelungate ale berlinezilor, care susţin că oraşul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump. Noua lege prevede îngheţarea chiriilor la cele 1,5 milioane de locuinţe şi stabilirea unei limite superioare, de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metru pătrat, cifră care nu include costurile suplimentare, cum ar fi apa, electricitate şi încălzirea locuinţei. Limita superioară este valabilă pentru noile contracte de închiriere.

Sectorul imobiliar a criticat măsura, apreciind că va avea un impact negativ asupra construirii de noi locuinţe şi a investiţiilor în renovarea locuinţelor. Chiar dacă chiriile în Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano şi Paris. Un apartament cu două camere în Berlin, într-o zonă la modă, Prenzlauer Berg, costă aproximativ 1.500 de euro pe lună, aproape jumătate faţă de costul unui apartament similar în Primrose Hill din Londra. Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel