Data actualizării:
Data publicării:

Berlinala 2017, sub semnul curajului

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
BerlinalePalast
BerlinalePalast

Cea de a 67-a ediţie a Berlinalei, primul mare festival al anului în Europa, se va desfăşura între 9 şi 18 februarie în capitala Germaniei. În cadrul ediţiei din anul acesta vor fi proiectate 399 de filme, la care se adaugă alte aproximativ 700 de producţii prezentate în cadrul  Europeam Film Market . Din cele 24 de producţii internaţionale din selecţia oficială, 18 îşi vor disputa  Ursul de Aur . 

Prezentând programul acestei ediţii, Dieter Kosslick a rezumat spiritul manifestării, explicând că preşedintele Donald Trump n-ar trebui să fie menajat de la tribuna politică pe care o oferă festivalul, deoarece Berlinala se înscrie în actualitate, ceea ce înseamnă acum proteste şi deziluzii. 

Palatul Berlinalei

 

”O fantomă pluteşte şi nu numai deasupra Europei: debusolarea în faţa eşecului vizează marile utopii şi nemulţumirea lumii. Nici capitalismul, nici comunismul nu şi-au ţinut promisiunea de a crea o lume mai dreaptă. Rareori programul Berlinalei a rezumat în imagini, într-o asemenea măsură, situaţia politică actuală”, a afirmat el, plasând festivalul sub semnul “curajului” şi al “încrederii”. Artistul Christo şi-a anunţat, de altfel, prezenţa la Berlin pentru a protesta împotriva noii administraţii americane, după ce şi-a anulat un proiect în Statele Unite.

Dieter Kosslick a relevat faptul că filmele proiectate vor acorda un loc important atât artiştilor străini sau minoritari şi că multe dintre ele se întorc în trecut pentru a înţelege mai bine prezentul. Printre ele, a menţionat Tânărul Karl Marx, de Raoul Peck, sau The other side of hope, de Aki Kaurismäki, care spune povestea unui refugiat sirian. 

 

Filmul lui Călin Peter Netzer-„Ana-mon-amour" în selecția oficială

 

Juriul internaţional care va decerna Ursul de Aur şi Ursul de Argint va fi prezidat de regizorul şi scenaristul olandez Paul Verhoeven (Basic Instinct, RoboCop, Elle cu Isabelle Huppert en 2016), secondat de Wang Quan'an, distins cu 10 ani în urmă cu Ursul de Aur pentru Le Mariage de Tuya, actriţa Maggie Gyllenhaal (La Secrétaire, Donnie Darko), sora lui Jake Gyllenhaal, care a mai fost membru al acestui juriu în 2012, Dora Bouchoucha din Tuisia (producătoarea filmului Hédi), actriţa germană Julia Jentsch (Sophie Scholl – Les derniers jours), actorul mexican Diego Luna (Y tu mama tambien) şi plasticianul danez Olafur Eliasson.

 

Muzică, umor şi hipnoză 


The Other Side of Hope (2016), în regia lui Aki Kaurismäki, va avea premiera în România în luna mai a acestui an, distribuit de Independența Film.

The Other Side of Hope (în original: Toivon tuolla puolen) este o comedie-dramă finlandeză în care se împletesc poveștile a două personaje actuale. Khaled este un tânăr emigrant sirian din Aleppo care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunță la job și devine jucător de poker și cârciumar în același oraș. Fix la jumătatea filmului, destinele celor doi se intersectează.


The Other Side of Hope


Aki Kaurismäki s-a născut în Finlanda și are 60 de ani. În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”. Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poștaș, a spălat vase pentru un restaurant și a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a înființat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producție și distribuție numită Villealfa. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producțiile finlandeze încă din anii ‘80. 

Lui Kaurismäki îi plac în special filmele scurte. „Un film nu trebuie să depășească niciodată 90 de minute”, spunea el, așa că cele mai multe din producțiile sale au circa 70 de minute. A realizat o mulțime de parodii după genuri celebre (road movies, filme noir, musical-uri), parodii populate de personaje finlandeze sinistre, de cele mai multe ori băutori profesioniști, și cu soundtrack-uri eclectice, bazate pe rock’n’roll-ul anilor ‘50.


Filmul lui Aki Kaurismaki așteptat la Berlinale


În 1990 a regizat primul său film în limba engleză, comedia  HYPERLINK "http://www.imdb.com/title/tt0099818/?ref_=nmawd_awd_65" I Hired a Contract Killer, selectat în Competiția pentru Leul de aur la Festivalul de film de la Veneția.

Dincolo de actualitate, vor fi proiectate pelicule puternice, cum ar fi Django, de Etienne Comar, un biopic despre Django Reinhardt, chitaristul de jazz manouche, despre care s-a spus că este la fel de imposibil de ocolit ca şi  Louis Amstrong,  avându-i în rolurile principale pe Reda Kateb şi Cécile de France, care va deschide Festivalul, sau Return to Montauk, de Volker Schlöndorff.

Etienne Comar, care a scris şi scenariul împreună cu  Alexis Salatko, autorul cărţii Folles de Django, le urmează astfel fraţilor Coen care au deschis festivalul de anul trecut cu Ave, César !


Filmul Django va inaugura Berlinala

 

“Django  Reinhardt a fost unul dintre cei mai străluciţi pionieri ai jazzului european şi părintele swing-ului manouche. Pelicula reface un capitol emoţionant al vieţii zbuciumate a muzicianului, o emoţionantă poveste de supravieţuire. Pericolul constant, fuga şi atrocităţile comise asupra familiei sale nu l-au împiedicat niciodată să cânte”, aprecia Dieter Kosslick, înr-un comunicat de presă. Filmul îl urmăreşte pe muzician de la fuga sa din Parisul aflat sub ocupaţie germană, în 1943, şi încăpăţânarea sa de a cânta în timp ce familia îi era persecutată de nazişti pentru că erau ţigani. 

Imediat după prezentarea peliculei Django la Berlinală, Reda Kateb va putea fi văzut în producţia Les Derniers Parisiens, de Hamé şi Ékoué, în rolul lui Naser, abia ieşit din închisoare, care încearcă să-şi refacă viaţa în barul ţinut de fratele său. 


Dieter Kosslick, Directorul Berlinalei

 

În afara competiţiei, se pare că va crea un adevărat eveniment T2, urmarea peliculei Trainspotting, de Danny Boyle. 

Anul acesta va fi instituit un nou Premiu, pentru cel mai bun documentar, al cărui câştigător va fi ales din toate secţiunile festivalului. Distincţia va fi acordată de un juriu special format din trei cineaşti. El este urmarea Ursului de Aur de anul trecut, acordat documentarului Fuocoammare. 

Ursul de Onoare va fi acordat creatoarei de costume italiene Milena Canonero, distinsă deja cu 4 Oscaruri.

Berlinala va aduce un omagiu în acest an cinema-ului marocan, primind în secţiunea Forum programul În jurul lui Bouanani, un alt cinema marocan. Programarea va celebra memoria lui Ahmed Bouanani, figură emblematică a acestui cinema, dar şi generaţiei precursorilor, şi va fi marcată de proiecţia mai multor filme, fiecare dintre ele în două reluări.

Vor fi prezentate trei lungmetraje reprezentative pentru anii 1970 şi 1980: Wachma (Urme) de Hamid Bennani (1970), un film cult, Assarab (Miraj) de Ahmed Bouanani (1979) şi Hallak derb alfoukra (Coaforul din cartierul săracilor) de reputatul Mohamed Reggab (1982). Lor li se adaugă Retour en Agadir (1957) şi De chair et d’acier (1967) de Mohamed Afifi (1967), Tarfaya ou la marche d’un poète (1966) de Ahmed Bouanani, Six et douze de Mohamed Abderrahman Tazi, Abdelmajid R'chich şi Bouanani (1978), şi Alborak de Majid Rechich (1973).

Toate aceste pelicule sunt traversate de un suflu poetic şi o căutare a noului în limbajul cinematografic, departe de schemele cinema-ului commercial dominant.

 

Catherine Deneuve și Catherine Frot în Sage femme

 

În selecţia oficială 


Ana, mon amour, de Călin Peter Netzer, laureat al Ursului de Aur în 2013, (România/Germania/Franţa), o poveste despre relaţiile complicate de cuplu. Pelicula este analiza unei poveşti de dragoste dintre Toma şi Ana;

 

Richard Gere in The Dinner


Bamui haebyun-eoseo honja (On the Beach at Night Alone) de Hong Sang-soo, Coreea de Sud; Beuys, de Andres Veiel, Germania (un documentar despre artistul german din secolul XX Joseph Beuys); Colo de Teresa Villaverde, Portugalia/ Franţa; The Dinner de Oren Moverman cu Richard Gere, Steve Coogan, Laura Linney şi Rebecca Hall, Statele Unite; Félicité de Alain Gomis, o coproducţie Franţa/ Senegal/ Belgia/ Germania/ Liban; Hao ji le (Have a Nice Day) de Liu Jian, film de animaţie chinezesc; Helle Naechte (Bright Nights) de Thomas Arslan, Germania/Norvegia; Joaquim, de Marcelo Gomes, Brazilia/ Portugalia; Mr. Long de Sabu, Japonia/ Chine/ Taïwan/Germania; The Party de Sally Potter, cu Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Emily Mortimer şi Bruno Ganz, Marea Britanie; Pokot (Spoor), de Agnieszka Holland, coproducţie Polonia/Germania/ Republica Cehă/ Elveţia/ Suedia/ Slovacia; Retour à Montauk de Volker Schloendorff cu Stellan Skarsgard, Franţa/Germania/Irlanda; Testrol es lelekrol (On Body and Soul) de Ildiko Enyedi, Ungaria; Toivon tuolla puolen (L'autre côté de l'espoir) de Aki Kaurismaki, Finlanda/Germania; The Party de Sally Potter cu Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Emily Mortimer şi Bruno Ganz, Marea Britanie; Una mujer fantastica (A Fantastic Woman) de Sebastian Lelio, Chile/ Statele Unite/ Germania/ Spania; Wilde Maus de Josef Hader, Austria (film de debut).

  

Daniela Vega în Una Mujer fantastica


În afara competiţiei

 

Publicul festivalier va putea viziona El bar de Alex de la Iglesia, Spania; Final Portrait de Stanley Tucci, cu Clemence Poésy, Armie Hammer, Geoffrey Rush, Marea Britanie/ Franţa, (biopic despre artistul elveţian  Alberto Giacometti); Logan de James Mangold, cu Hugh Jackman, Patrick Stewart şi Richard E. Grant, Statele Unite (al treilea volet al aventurilor lui Wolverine, superhéro de X-Men)Sage femme, de Martin Provost, cu Catherine Deneuve şi Catherine Frot, Franţa/ Belgia; T2 Trainspotting de Danny Boyle, cu Ewan McGregor şi Robert Carlyle, Marea Britanie, al doilea capitol al filmului-cult al anilor 1990;Viceroy's House de Gurinder Chadha, cu Hugh Bonneville, Gillian Anderson şi Manish Dayal, India/ Marea Britanie.


Hugh Jackman și Patrick Stewart în Logan


Selecţia Berlinale Special 

 

Programul Berlinale Special va prezenta lucrări recente ale cineaştilor contemporani, formate inedite, dar şi seriale din întreaga lume, opere care vor genera proiecţii de Gală: The bomb de Kevin Ford, Smriti Keshari şi Eric Schlosser, Statele Unite (film experimental despre armele nucleare); Es war einmal in Deutschland... (Bye Bye Germany), de Sam Garbarski, Germania/ Luxemburg/ Belgia; In Zeiten des abnehmenden Lichts (In Times of Fading Light) de Matti Geschonneck, Germania; La libertad del diablo (Devil's Freedom) de Everardo Gonzalez, Mexic (documentar);  La reine d'Espagne (La Reina de Espana) de Fernando Trueba cu Penelope Cruz şi Mandy Patinkin, Spania; Le jeune Karl Marx de Raoul Peck, Franţa/ Germania/ Belgia; The Lost City of Z de James Gray, cu Charlie Hunnam, Robert Pattinson şi Sienna Miller, Statele Unite; Masaryk (A Prominent Patient) de Julius Sevcik, Republica Cehă/ Slovacia; Maudie de Aisling Walsh cu Sally Hawkins şi Ethan Hawke, Canada/ Irlanda (biopic despre artistul canadian Maud Lewis); The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov de Askold Kurov, Estonia/ Polonia/ Republica Cehă (documentar); Ultimos dias en La Habana (Last Days in Havana) de Fernando Perez, Cuba/ Spania. 


Secvență din Helle Naechte

 

În Secţiunea Berlinale Talents, vor participa regizoarea Ilinca Călugăreanu, actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu şi scenarista Monica Stan

Tudor Aaron Istodor este unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în programul Shooting Stars.

 

Penélope Cruz în La Reina de Espania

 

De asemenea, lungmetrajele de ficţiune Două lozuri de Paul Negoescu, Aniversarea de Dan Chişu, Ultima zi de Gabriel Achim, Breaking News de Iulia Rugină şi documentarele Fraţii Manakia de Eliza Zdru şi Planeta Petrila de Andrei Dăscălescu vor fi prezentate în cadrul standului pe care România îl va avea la Berlinală.

Să mai amintim faptul că actorului John Hurt, decedat la finele lui ianuarie, la vârsta de 77 de ani, i se va aduce un omagiu.

 

Secvență din Viceroy's House

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel