Urmărește emisiunea live
Benzinăriile din Ungaria nu mai acceptă prețurile plafonate de guvernul lui Viktor Orban. Motorina ar putea fi cu peste 50% mai scumpă, iar benzina cu peste 30%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comercianții cu amănuntul de carburanți din Ungaria cer încetarea plafonării prețurilor la combustibili. Eliminarea sa ar adăuga 2,5% la inflația din Ungaria, susține un analist

Plafonarea prețurilor crburanților în Ungaria și-a atins obiectivul, iar acum este necesar să fie desființată complet, a declarat secretarul general al Asociației Ungare pentru Uleiuri Minerale.

În timpul unui interviu, Ottó Grád a spus că „în ultimele 10 luni, măsura și-a atins scopul, așa că nu există altă alternativă, trebuie eliminată complet”.

Potrivit secretarului general, pierderile nu mai pot fi finanțate și există probleme de aprovizionare pe piețele interne și regionale, așa că consumul excesiv ar trebui redus cât mai curând posibil. El a adăugat că e de părere că eliminarea plafonului de preț va reduce cu siguranță cererea.

Aceeași părere a fost exprimată și de Gábor Egri, președintele Asociației Benzinăriilor Independente (FBSZ).

Guvernul Ungariei analizează ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la combustibili

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyás, a declarat pe 8 septembrie că Executivul va decide probabil în acest weekend cu privire la viitorul plafonului prețului carburanților, care expiră la 1 octombrie. 

Grupul de reflecție Makronóm prezice că limita de preț de 480 HUF probabil nu va rămâne în vigoare. Cu toate acestea, nu va fi ridicat complet, ci doar parțial; de exemplu, limita va fi stabilită la 550 HUF în loc de 480 HUF.

Între timp, Dávid Németh, principalul analist la K&H Bank, a spus că eliminarea plafonului de preț ar însemna o creștere cu 33% a prețului la benzină și o creștere cu 56% a prețului motorinei. El a mai spus că prețurile pieței vor crește inflația în Ungaria cu 2,5%.

„Circumstanțele care au justificat introducerea prețului (plafonului) oficial încă există acum și chiar s-au înrăutățit”, a adăugat analistul, conform RMX.

Ursula Von der Leyen admite că Europa „ar fi trebuit să asculte de Polonia și de țările din Est” atunci când Kaczyński a avertizat Occidentul cu privire la Rusia

„Ar fi trebuit să ascultăm vocile venite din Polonia, din statele baltice și din întreaga Europă Centrală și de Est”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său adresat Parlamentului European. „De ani de zile au spus că Putin nu se va opri”, a adăugat ea.

Unul dintre politicienii la care s-a referit a fost Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS). Atunci când Kaczyński a avertizat că Occidentul ignoră politicile neo-imperialiste ale Rusiei și a subliniat faptul că relațiile dintre unele țări din UE cu Rusia erau guvernate doar de considerente economice, liderii Platformei Civice (PO), aflate la guvernare la acea vreme, au spus că acționează împotriva intereselor Poloniei și că este paranoic.

Kaczyński, în septembrie 2010, a subliniat modul în care Rusia falsifica istoria cu privire la al Doilea Război Mondial (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel