Benzinăriile din Franța, fără carburanți. Una din trei stații a fost închisă în weekend. S-a apelat la stocurile strategice
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Este penurie de carburanți la stațiile de benzină din Franța. 

O grevă a lucrătorilor de la mai multe benzinării se pare că a lăsat pompele de benzină fără carburant. Guvernul francez se pare că a fost nevoit să aleagă soluţii de urgenţă, conform Rador. 

Conflictul de muncă a fost declanșat în urmă cu aproximativ 10 zile, dar s-a amplificat treptat. Este vorba despre angajații Total Energy şi Esso Exxon Mobil. Weekendul trecut s-a ajuns ca aproape 30% din benzinării să fie închise la nivel naţional din cauza lipsei de aprovizionare. Cea mai tensionată situaţie se înregistrează în departamentele din nordul ţării, astfel că mulţi francezi au trecut graniţa în Belgia pentru a-şi face plinul.

Premierul Elisabeth Borne a anunţat, duminică seară, că s-a apelat la stocurile strategice de carburanţi şi că livrările către benzinării vor ajunge progresiv, urmând ca situaţia să se îmbunătăţească până la sfârşitul săptămânii.

De asemenea, la presiunea Guvernului, cei doi giganţi petrolieri le-au propus ieri sindicatelor să se întâlnească de urgenţă şi să negocieze pentru a pune capăt atât grevei, cât şi blocării rafinăriilor şi depozitelor de combustibili. Lucrătorii cer majorarea cu 10% a salariilor, după ce companiile pentru care muncesc au anunţat profituri enorme pe primele şase luni ale anului. Total Energy, una dintre cele mai puternice întreprinderi franceze, a raportat un beneficiu de 11 miliarde de euro în primul semestru.

Franţa vrea ca în clădirile guvernamentale temperatura limită să fie de 19 grade, iar consumul de apă caldă să fie diminuat

Tot mai multe ţări europene se pregătesc pentru iarnă nu doar cu stocarea unor cantităţi de gaze naturale mai mari decât în sezonul rece trecut, dar şi cu planuri de economisire a energiei, pentru a fi sigure că nu vor exista întreruperi în alimentare.

Franţa îşi propune să reducă cu 10 procente consumul de energie până în 2024, urmând, ca de exemplu, în clădirile guvernamentale temperatura limită să fie de 19 grade, iar consumul de apă caldă să fie diminuat.

Guvernul de la Paris lansează o campanie de informare în mass-media şi pe internet pentru a convinge populaţia să facă economie de energie, spune ministrul tranziţiei ecologice, Agnès Pannier-Runacher.

Campania constă în difuzarea unui spot publicitar de 30 de secunde şi a cinci video scurte, care vor ilustra gesturile de economisire. Pentru a ajunge la cât mai mulţi francezi, ele vor fi difuzate în toate media: presă, radio, televiziune, reţelele de socializare până în februarie 2023, a mai zis Agnès Pannier-Runacher, conform Rador.

Germania îşi invită populaţia la austeritate energetică: Ajută țara să devină mai puţin dependentă faţă de importurile ruseşti

Guvernul german a lansat în luna iunie 2022 o campanie de promovare a economiei de energie la nivel naţional, prin care încearcă să-şi determine cei circa 80 de milioane de cetăţeni să economisească energia atât acasă cât şi la locul de muncă, pentru a combate creşterea preţurilor şi schimbările climatice. 

Cel care economiseşte energie ajută Germania să devină mai puţin dependentă faţă de importurile ruseşti şi pune o piatră la construcţia edificiului pentru climă, a spus ministrul german al economiei şi climei, ecologistul Robert Habeck, care a prezentat iniţiativa denumită 80 de milioane, uniţi în schimbarea energetică. Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel