Data actualizării:
Data publicării:

Beneficiile unei sesiuni de sală într-o pastilă. Știința este din ce în ce mai aproape de acest pas

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)
Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)

Exercițiile fizice cu siguranță ne fac să arătăm și să ne simțim mai bine, iar oamenii de știință încearcă să adune aceste beneficii într-o singură pastilă. 

Cercetătorii de la Baylor College of Medicine, Stanford School of Medicine și instituțiile colaboratoare raportează astăzi în revista Nature că au identificat o moleculă din sânge care este produsă în timpul exercițiilor fizice și poate reduce eficient aportul de alimente și obezitatea la șoareci. Descoperirile îmbunătățesc înțelegerea proceselor fiziologice care stau la baza interacțiunii dintre exerciții fizice și foame.

”S-a dovedit că exercițiile fizice regulate ajută la pierderea în greutate, reglează apetitul și îmbunătățesc profilul metabolic, în special pentru persoanele supraponderale și obeze”, a spus autorul corespondent Dr. Yong Xu, profesor de pediatrie-nutriție și biologie moleculară și celulară la Baylor. ”Dacă putem înțelege mecanismul prin care exercițiile fizice declanșează aceste beneficii, atunci suntem mai aproape de a ajuta mulți oameni să-și îmbunătățească sănătatea”.

Au fost identificate moleculele care se produc în timpul exercițiilor fizice

”Am vrut să înțelegem cum funcționează exercițiul la nivel molecular pentru a putea surprinde unele dintre beneficiile sale”, a spus autorul corespondent Jonathan Long, MD, profesor asistent de patologie la Stanford Medicine și un savant al Institutului din Stanford ChEM-H (Chimie, Inginerie și Medicină pentru Sănătatea Umană). ”De exemplu, persoanele în vârstă sau fragile, care nu pot face suficient exerciții fizice, ar putea beneficia într-o zi de pe urma administrării unui medicament care poate ajuta la încetinirea osteoporozei, a bolilor de inimă sau a altor afecțiuni”.

Xu, Long și colegii lor au efectuat analize cuprinzătoare ale compușilor din plasmă sanguină de la șoareci după alergarea intensă pe bandă. Cea mai semnificativă moleculă indusă a fost un aminoacid modificat numit Lac-Phe. Este sintetizat din lactat (un produs secundar al exercițiilor fizice intense, care este responsabil pentru senzația de arsură în mușchi) și fenilalanină (un aminoacid care este unul dintre elementele de bază ale proteinelor).

La șoarecii cu obezitate indusă de dietă (hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi), o doză mare de Lac-Phe a suprimat aportul de alimente cu aproximativ 50% în comparație cu șoarecii de control pe o perioadă de 12 ore, fără a le afecta nivelul de mișcare sau consumul de energie. Când a fost administrat șoarecilor timp de 10 zile, Lac-Phe a redus aportul cumulat de alimente și greutatea corporală (datorită pierderii de grăsime corporală) și a îmbunătățit toleranța la glucoză.

Oamenii de știință continuă studiul Lac-Phe

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o enzimă numită CNDP2, care este implicată în producția de Lac-Phe și au arătat că șoarecii lipsiți de această enzimă nu au pierdut la fel de multă greutate la un regim de exerciții fizice ca un grup de control pe același plan de exerciții.

Interesant, echipa a găsit, de asemenea, creșteri puternice ale nivelurilor plasmatice de Lac-Phe în urma activității fizice la caii de curse și la oameni. Datele dintr-o cohortă de exerciții umane au arătat că exercițiile de sprint au indus cea mai dramatică creștere a Lac-Phe în plasmă, urmată de antrenament de rezistență și apoi de antrenament de anduranță. ”Acest lucru sugerează că Lac-Phe este un sistem conservat care reglează hrănirea și este asociat cu activitatea fizică la multe specii de animale”, a spus Long.

”Următorii noștri pași includ găsirea mai multor detalii despre modul în care Lac-Phe își mediază efectele în organism, inclusiv în creier”, a spus Xu. Scopul nostru este de a invata sa moduleze aceasta cale de exercitii pentru interventii terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel