Data publicării:
Beneficiile lecturii. Cărțile ne îmbunătățesc funcțiile cognitive și ne fac mai empatici
Lectura cărților începută din copilărie poate avea beneficii în viața adultă, îmbunătățind funcțiile cognitive și făcându-ne mai empatici.
Lecturarea cărților poate avea beneficii atât psihice, cât și fizice, fără a mai vorbi de îmbogățirea bagajului de cunoștințe și a vocabularului. Începută în copilărie, lectura poate avea un impact pozitiv chiar și în viața adultă.
Cititul poate să schimbe mintea unui om la propriu. Diferiți subiecți pe care s-au făcut studii clinice au prezentat circuite neuronale mai puternice și mature, întrucât lectura presupune angajarea unor rețele complexe de circuite ale creierului. Într-un experiment din 2013, subiecții studiului au citit timp de 9 zile nuvela Pompeii. Pe măsură ce povestea înainta și se apropia de punctul culminant, cu atât mai multe zone din creier erau activate.
Întârzie îmbătrânirea creierului
Tot cărțile îi pot face pe cititori mai empatici. Un studiu științific a demonstrat că persoanele care citesc ficțiune literară și care sunt înclinați spre analizarea vieții interioare a personajelor sunt mai empatici. Cercetătorii numesc acest fenomen cognitiv „teoria minții”, care sunt un set de abilități cognitive esențiale construirii și menținerii relațiilor interumane.
Persoanele care au obiceiul constant de a citi pot întârzia declinul mental care apare odată cu vârsta. Institutul Național de Geriatrie din statele Unite recomandă citirea cărților și a revistelor ca o metodă de întârziere a îmbătrânirii creierului. Deși nu au fost descoperite beneficii în cazul bolilor degenerative precum Alzheimer, seniorii care citesc și rezolvă probleme de matematică își îmbunătățesc abilitățile cognitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News