Beneficiile ciupercilor: 9 motive pentru a le adăuga în dietă
Din timpuri străvechi, ciupercile au fost folosite nu doar ca produs alimentar, ci și ca agent de vindecare.
Ciupercile conțin foarte puține calorii și grăsimi, dar au multe fibre și nutrienți, având zeci de beeficii pentru sănătate.
Ciupercile sunt o creație unică a naturii. În prezent, există aproximativ două milioane de soiuri ale acestora și doar o sută de mii au fost calificate de oamenii de știință. De ce ciupercile sunt atât de utile și de ce ar trebui incluse în dietă?
Proprietățile nutriționale ale ciupercilor
Ciupercile sunt o sursă bogată, cu un conținut scăzut de calorii, de fibre, proteine și antioxidanți. Datorită compoziției lor nutriționale, pot reduce riscul de a dezvolta boli grave precum boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul și diabetul.
De ce sunt utile mandarinele și de ce este periculos să le consumi în cantități mari
În compoziția ciupercilor puteți găsi: seleniu, cupru, tiamină, zinc, magneziu, fosfor, o cantitate mare de proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți și multe vitamine sănătoase.
Ciupercile ajută la scăderea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt cele mai bogate surse de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce efectele negative ale sodiului asupra organismului uman. Acest mineral reduce, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, contribuind astfel la normalizarea tensiunii arteriale.
Întăresc imunitatea. Datorită proprietăților antiinflamatorii ale ciupercilor, utilizarea lor regulată, întărește imunitatea. Acest produs benefic ajută la stimularea sistemului imunitar, crescând capacitatea acestuia de a învinge virușii și reducând susceptibilitatea organismului la boli grave.
Cinci alimente albesc dinții în mod natural și îți aduc un aport mare de vitamine
Contribuie la pierderea greutății în exces. Consumul de ciuperci în combinație cu activitatea fizică și alte modificări ale stilului de viață are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Ca rezultat al unui studiu s-a descoperit că, după participanții care au înlocuit 20% din carnea de vită cu ciuperci și-au îmbunătățit indicele de masă corporală și au scăzut circumferința abdominală.
În plus, se crede că antioxidanții din ciuperci reduc riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolic asociate cu excesul de greutate.
Păstrează tinerețea. Ciupercile conțin concentrații foarte mari de doi antioxidanți, ergotioneină și glutation, conform unui studiu din 2017. Atunci când sunt combinate între ele, aceste substanțe sunt foarte eficiente în protejarea organismului de stresul fiziologic, care provoacă riduri.
Ce trebuie să mănânci ca să slăbești: top zece alimente care stimulează metabolismul
Protejează sănătatea creierului. În plus, cei doi antioxidanți de mai sus pot ajuta la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru este dovedit de studiile efectuate de Universitatea de Stat din Pennsylvania. Dacă vei mânca cel puțin cinci ciuperci champignon pe zi vei reduce riscul unor boli neurologice. Utilizează un cuptor cu microunde sau un grătar pentru a te asigura că ciupercile își păstrează nutrienții în timpul gătirii.
Îmbunătățesc memoria. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că un consum de doar două porții de ciuperci fierte pe săptămână poate reduce riscul de declin cognitiv ușor, inclusiv de memorie.
Întăresc sănătatea inimii. Ciupercile conțin compuși antiinflamatori, antioxidanți și vitamina D, precum și o serie de alte substanțe care ajută la reducerea întăririi arterelor și la normalizarea nivelului de colesterol. Toate acestea contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și, prin urmare, reduc riscul de a dezvolta multe boli cardiovasculare.
Metabolismul lent poate fi recunoscut după șase semne. Care sunt acestea?
Întăresc oasele. Cuprul joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este o enzima activa care produce proteine din țesutul conjunctiv, colagen și elastină și, prin urmare, contribuie la dezvoltarea și întreținerea vaselor de sânge, a pielii, a oaselor și a articulațiilor. Și, după cum am menționat mai sus, acest mineral se găsește în cantități mari în ciuperci.
În plus, și zincul din compoziția ciupercilor previne deteriorarea celulelor de către radicalii liberi. Zincul se găsește în cristalele mineralului hidroxiapatit și reglează metabolismul osos.
Energizează corpul. Ciupercile sunt bogate în vitaminele B: riboflavină (B2), acid folic (B9), tiamină (B1), acid pantotenic (B5) și niacină (B3). Ele ajută organismul să folosească energia din alimentele pe care le consumă și să producă celule roșii din sânge, care transportă oxigen în tot organismul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News