Data publicării:
Belgia s-a razgândit și își relansează centralele nucleare
Belgia anunțase că până în 2025 își va închide cele șapte centrale nucleare. Iată că, astăzi, în contextul unei iminente crize energetice, Belgia s-a întors la 180 de grade și a propus prelungirea duratei de viaţă a centralelor sale nucleare aflate în exploatare.
Înainte de izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, Belgia, una dintre cele mai militante țări pentru energia verde, anunța că intenționează ca, până în anul 2025, să își închidă toate cele șapte centrale nucleare aflate pe teritoriu belgian. Cu toate acestea, Bruxelles-ul nu ar fi dat semne că ar dori să renunțe la energia nucleară, de fapt guvernul anunța la acel moment că va investi în jur de 100 de milioane de euro în cercetarea reactoarelor modulare mici, conform unei surse guvernamentale a agenției AFP.
Astăzi, ministrul Energiei din partidul Verzilor din Belgia a declarat ca ar trebui să ia în considerare prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare aflate în exploatare, schimbarea radicală a poziției fiind provocată de conflictul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters.
”Trebuie de asemenea să privim obiectiv problemele şi obstacolele legate de o prelungire. Ultimele două reactoare reprezintă 3% din energia noastră. Avem nevoie de o revoluţie majoră pentru 100% din energia noastră”, a adăugat ministrul energiei din partidul Verzilor din Belgia.
Pe de altă parte, invadarea Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, a determinat şi Germania să reevalueze renunţarea planificată la facilităţile energetice nucleare şi pe cărbune, pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc, conform G4Media.com
Cele mai noi două reactoare nucleare ale Belgiei sunt operate de compania franceză Engie şi furnizează aproape jumătate din producţia de electricitate a ţării.
Guvernul a afirmat că va decide la mijlocul lui martie, în urma recomandărilor operatorului reţelei de electricitate Elia, dacă renunţarea la energia nucleară va pune în pericol aprovizionarea cu energie. Renunţarea plănuită la energia nucleară ar urma să înceapă cu închiderea unui reactor la 1 octombrie 2022. Lucrările de dezafectare, inclusiv îndepărtarea materialelor radioactive şi demolarea clădirilor, ar urma să se încheie până în 2045.
Olaf Scholz: "Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri"
"Europa a exclus în mod deliberat resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri", a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.
Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune. "Eu pot spune că noi nu excludem nicio măsură din analizele noastre, acest lucru este clar şi evident. Dar este important următorul lucru: trebuie să aplicăm sancţiuni pe care să le putem menţine, deoarece nu ne este util să spunem că introducem mâine o sancţiune, iar peste o săptămână o anulăm pentru că nu ne permitem să o menţinem, chiar dacă vor continua să se întâmple lucruri rele în Ucraina. Ideea centrală este, şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru, că în Germania şi în Europa suntem dependenţi masiv de energia din Rusia", a declarat Annalena Baerobock, duminică seară, potrivit postului ZDF, conform Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News