Belgia anunţă reducerea consumului energetic în clădirile publice şi o taxă specială pe profiturile companiilor din energie
Guvernul belgian a anunţat miercuri o serie de măsuri în scopul de a răspunde creşterii vertiginoase a preţurilor la energie, transmite Reuters.
Printre măsurile anunţate se numără reducerea consumului energetic în clădirile publice şi o propunere de taxare a profiturilor în exces ale companiilor energetice precum Engie şi TotalEnergies.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus că, în clădirile publice, încălzirea va fi limitată la 19 grade Celsius, iar folosirea aparatelor de aer condiţionat va fi redusă, în timp ce iluminarea instituţiilor şi monumentelor va fi oprită după ora 19.00.
Guvernul federal belgian a mai decis să prelungească TVA redus la 6% la gaz şi electricitate şi un tarif special la energie pentru persoanele sărace, până la sfârşitul primului trimestru al lui 2023.
UE se poate confrunta cu până la 10 ierni îngrozitoare dacă nu se face nimic pentru a reduce prețul gazelor, avertizează ministrul belgian al Energiei
Tinne Van der Straeten a spus că prețurile gazelor ar trebui să fie înghețate.
Statele UE se confruntă cu creșteri uriașe ale prețurilor la energie de când Rusia (furnizorul principal de gaze) a invadat Ucraina în februarie, declanșând sancțiuni.
Țările care susțin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaz și petrol rusești.
Rusia, care a furnizat UE 40% din gazul său anul trecut, a restricţionat, la rândul ei, livrările.
Pe lângă gaz, și prețurile la energie electrică au atins cote record.
Gazul natural este încă utilizat pe scară largă pentru a produce energie electrică.
În mod semnificativ, acest preț este folosit la cumpărarea de energie electrică en gros chiar și atunci când provine din resurse regenerabile mult mai ieftine.
„Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe piețele energetice”, a spus cancelarul austriei Karl Nehammer, potrivit BBC.
„Nu putem să-l lăsăm pe [președintele rus Vladimir] Putin să stabilească prețul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el.
Austria cere UE decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale, după România și Grecia
Austria cere Uniunii Europene decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cerut Uniunii Europene să ia măsuri prin care preţul energiei electrice să fie decuplat de cel al gazelor naturale, transmite RADOR. În opinia sa, astfel de măsuri pot fi luate doar la nivel comunitar, nu naţional, relatează France Presse.
"Preţul electricităţii trebuie să scadă", a afirmat şeful executivului de la Viena.
În plus, acesta a mai susținut că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu trebuie lăsat să decidă în locul europenilor. Austria nu este prima ţară din Uniune care cere acest lucru, în condiţiile în care războiul din Ucraina a dus la creşterea facturilor la curent în întreaga Europă. Solicitări similare au venit luna trecută şi din partea României sau a Greciei.
Creșterea prețurilor la energie îi îngrijorează pe cetățenii belgieni. Printre cei care se tem pentru facturile care vor veni, se numără și mai multe categorii de profesioniști, în multe cazuri fiind în joc supraviețuirea activităților profesionale, relatează publicația belgiană RTBF. Potrivit sursei citate, Dominique Jambers, un medic veterinar belgian, consultându-și facturile,a constatat ă că acestea au trecut de la începutul anului de la 436 de euro la 865 de euro.
"Covidul a fost o situație complicată, pe care am putut-o înțelege și accepta. Dar războiul din Ucraina este un război în care cetățenii vor plăti pentru oalele sparte". Pentru acest profesionist, reducerea consumului de energie electrică nu este întotdeauna o alegere: ”Când operezi un animal, îl bagi într-o sală de recuperare, aceasta trebuie încălzită” , explică el cerând intervenția guvernului belgian.
Aceeași poveste și din partea sectorului alimentar. Alexandre Terlinden este Managing Director al Delitraiteur, care are 40 de magazine, scrie sursa citată.
Viitorul acestor afaceri este în pericol. Să luăm exemplul facturilor de la un singur magazin: ”S-a trecut de la o factură de 1900 pe lună în 2021 la 7000 pe lună”. În total, magazinul va plăti aproximativ 80.000 de euro pentru gaz și electricitate, în timp ce profiturile sale sunt în jur de 40 de mii de euro. Pentru Alexandre Terlinden, dacă guvernul nu acționează, cei 500 de angajați ai grupului vor fi în pericol: ”Companiile ca a noastră sunt proiecte de viață, proiecte familiare și în Belgia sunt zeci de mii de companii în aceeași situație. Dacă nu schuimbăm ceva acum, ne vom îndrepta către o catastrofă socială”.
Lângă Tournai, Guillaume Mahieu, din livada Barry, ezită să pună cheia sub preș. În depozitul său se află în prezent 150 de tone de pere.
"Le depozităm aici pe cele pe care le-am recoltat ieri și le punem într-o cameră frigorifică. Totul nu va pleca peste noapte, pentru că avem o suprafață de 18 hectare în care producem mere și pere" , explică el.
Știe că mărfurile sale nu vor fi vândute numai în lunile septembrie și octombrie: camerele frigorifice vor fi esențiale pentru a-și păstra produsele pentru a le vinde încetul cu încetul până la sfârșitul sezonului, care ar putea dura până în aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News