Belarusul acuză armata ucraineană de provocări la graniță
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 04 noi 2022, 20:41
WhatsApp
Belarusul acuză armata ucraineană de provocări la graniță / Foto: Pixabay, de ArmyAmber
Belarusul acuză armata ucraineană de provocări la graniță / Foto: Pixabay, de ArmyAmber
Belarusul acuză armata ucraineană de provocări la graniță.

Comitetul de Frontieră de Stat al Belarusului a anunțat vineri o provocare a armatei ucrainene la graniță. Belarusul a acuzat că la punctul de control de la granița bieloruso-polonă, camerele de supraveghere video au înregistrat "deplasarea către granița cu Belarus a unui BTR-80 ucrainean cu un grup de bărbați înarmați în uniformă", scrie Interfax.ru.

"După ce s-a oprit în fața barierelor inginerești ucrainene, transportorul blindat de personal s-a întors pe teritoriul ucrainean”, a adăugat agenția de frontieră din Belarus.

Se precizează că incidentul s-a produs în după-amiaza zilei de 29 octombrie. Departamentul a raportat că "ca parte a răspunsului la această provocare, militarii serviciului de frontieră al Republicii Belarus au ocupat poziții de tragere pentru a respinge posibile agresiuni și pentru a distruge echipamentul militar în cazul unei încălcări a frontierei. Rezerviștii au fost de asemenea puși în alertă".

Preşedinţia cehă a UE vrea sancțiuni și împotriva Belarusului pentru rolul său în conflictul din Ucraina

Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse.

Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

'Analizăm în prezent rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza' această ţară, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită luni împreună cu miniştrii săi pentru discuţii cu omologii ucraineni.

Guvernul ceh anunţase încă din 7 octombrie că o reuniune comună cu executivul ucrainean va avea loc în 31 octombrie la Kiev.

'Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus', a adăugat Fiala.

UE a impus opt pachete de sancţiuni vizând în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie. Rusia trebuie să fie 'din ce în ce mai izolată', consideră Fiala. 'Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm fără îndoială', a mai spus el.

'Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei', a insistat la rândul său ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu 'ameninţarea crescândă' a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, 'până la 9.000 de soldaţi ruşi' şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus.

În plus, în buletinul său zilnic privind situaţia de pe frontul din Ucraina, Ministerul Apărării britanic publică marţi pe contul său de Twitter imagini datând din 17 octombrie cu două avioane de interceptare ruseşti MiG-31K (Cod NATO:Foxhound) pe aeroportul militar Maciulişci de lângă Minsk, în apropierea cărora se află un container, ce ar putea fi folosit pentru depozitarea rachetelor hipersonice Kinjal. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?