Data actualizării:
Data publicării:

Investigatorii ucraineni aruncă bomba: Rusia plănuia să invadeze și Belarusul. Ce pregătise Putin inițial

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin

Există documente care arată că Rusia intenționa să trimită Armata Panzer 1 în Belarus, imediat după alegerile susținute acolo, în urma cărora Lukașenko a câștigat un nou mandat, susține Ucraina.

Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile contestate din 2020, a susținut departamentul de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, publicând documente proaspăt descoperite, informează Fox News.

Documentele relevă pregătirea Armatei Panzer 1 a Rusiei pentru invadarea și capturarea Belarusului, a susținut marți ministerul.

„După falsificarea alegerilor prezidențiale din Belarus, Federația Rusă a elaborat un plan de invadare și suprimare a protestelor populației”, a susținut agenția ucraineană. „Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul evitării implicării Rusiei „într-un război regional sau pe scară largă cu statele membre NATO din Occident”.

Ministerul a evidențiat un document intitulat „Legenda planului de regrupare a unităților și unităților militare ale Armatei 1 Panzer în zona de sarcină”.

Belarus a organizat alegeri prezidențiale duminică, 9 august 2020, iar votul anticipat a avut loc între 4 august și 8 august. Comisia Electorală Centrală a raportat că președintele în exercițiu, Alexander Lukașenko, a câștigat alegerile cu puțin peste 80% din voturi. El a câștigat toate alegerile prezidențiale din 1994, dar monitorii internaționali au condamnat trei din patru alegeri ca fiind nici libere, nici corecte.

Youtube video image

Candidata opoziției Sviatlana Tsikhanouskaia a susținut că a câștigat o victorie decisivă în primul tur cu cel puțin 60% din voturi.

Campania ei a format „Consiliul de coordonare” pentru a facilita transferul de putere și și-a declarat intențiile de a organiza „proteste pe termen lung” împotriva lui Lukașenko. 

Uniunea Europeană a impus sancțiuni oficialilor bieloruși considerați responsabili pentru „violență, represiune și fraudă electorală”.

Relația Rusiei cu Belarus a atras atenția pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, deoarece Minsk-ul se confruntă cu presiuni pentru a se alătura războiului, în numele președintelui rus Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel