Investigatorii ucraineni aruncă bomba: Rusia plănuia să invadeze și Belarusul. Ce pregătise Putin inițial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Există documente care arată că Rusia intenționa să trimită Armata Panzer 1 în Belarus, imediat după alegerile susținute acolo, în urma cărora Lukașenko a câștigat un nou mandat, susține Ucraina.

Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile contestate din 2020, a susținut departamentul de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, publicând documente proaspăt descoperite, informează Fox News.

Documentele relevă pregătirea Armatei Panzer 1 a Rusiei pentru invadarea și capturarea Belarusului, a susținut marți ministerul.

„După falsificarea alegerilor prezidențiale din Belarus, Federația Rusă a elaborat un plan de invadare și suprimare a protestelor populației”, a susținut agenția ucraineană. „Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul evitării implicării Rusiei „într-un război regional sau pe scară largă cu statele membre NATO din Occident”.

Ministerul a evidențiat un document intitulat „Legenda planului de regrupare a unităților și unităților militare ale Armatei 1 Panzer în zona de sarcină”.

Belarus a organizat alegeri prezidențiale duminică, 9 august 2020, iar votul anticipat a avut loc între 4 august și 8 august. Comisia Electorală Centrală a raportat că președintele în exercițiu, Alexander Lukașenko, a câștigat alegerile cu puțin peste 80% din voturi. El a câștigat toate alegerile prezidențiale din 1994, dar monitorii internaționali au condamnat trei din patru alegeri ca fiind nici libere, nici corecte.

Candidata opoziției Sviatlana Tsikhanouskaia a susținut că a câștigat o victorie decisivă în primul tur cu cel puțin 60% din voturi.

Campania ei a format „Consiliul de coordonare” pentru a facilita transferul de putere și și-a declarat intențiile de a organiza „proteste pe termen lung” împotriva lui Lukașenko. 

Uniunea Europeană a impus sancțiuni oficialilor bieloruși considerați responsabili pentru „violență, represiune și fraudă electorală”.

Relația Rusiei cu Belarus a atras atenția pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, deoarece Minsk-ul se confruntă cu presiuni pentru a se alătura războiului, în numele președintelui rus Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel