Data publicării:

Belarus, tot mai periculoasă din cauza prezenței militare ruse acolo. Prioritatea Poloniei este securizarea graniței UE

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Granița Uniunii Europene cu aliatul Rusiei, Belarus, a devenit mai periculoasă din cauza prezenței militare a Rusiei acolo, iar securizarea frontierei este prioritatea principală a guvernului polonez, a declarat joi liderul partidului de guvernământ al Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski, viceprim-ministru și șeful Partidului conservator Lege și Justiție (PiS), a făcut aceste comentarii în timp ce vizita satul Koden de la granița UE cu Belarus. Joi, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, s-a întâlnit cu trupele care servesc la graniță, la Polowce.

Pe fondul agresiunii Rusiei în Ucraina, mii de mercenari Wagner din Rusia s-au desfășurat în Belarus în ultima lună, iar Kremlinul spune că și-a mutat și unele dintre armele sale nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus.

„Vrem să spunem clar: facem tot ce este necesar și suficient pentru a respinge cu ușurință orice potențiale provocări sau angajamente agresive”, a spus Kaczynski.

Anul trecut, guvernul de dreapta al Poloniei a construit un zid înalt de-a lungul graniței cu Belarus, cu scopul de a opri un val crescând de migrație neautorizată din Orientul Mijlociu și Africa, despre care a spus că a fost organizat de Minsk și Moscova pentru a destabiliza UE.

La graniță au fost desfăşurate sute trupe de polițiști de frontieră polonezi și forțe militare suplimentare. Organizațiile umanitare și Poliția de frontieră din regiune spun că acolo mai au loc unele treceri neautorizate.

Kaczynski a numit presiunea migranților un „atac” și a spus că „continuă, într-o măsură mult mai mică”, dar că s-ar putea agrava în orice moment din cauza prezenței forțelor Wagner. El a spus că securitatea frontierei este prioritatea guvernului și a promis mai multe bariere.

Polonia are, de asemenea, graniță cu orașul și regiunea administrativă Kaliningrad din Rusia, iar punctele de trecere de acolo au fost închise.

La Polowce, Blaszczak a spus că de-a lungul istoriei Rusia a reprezentat o amenințare pentru națiunile vecine.

„De aceea trupele poloneze sunt prezente în estul țării noastre, de aceea se formează noi unități de armată în estul acesteia... pentru a împiedica Rusia să decidă să intre în Polonia”, a spus Blaszczak. „Aceasta este doctrina noastră de descurajare pe care am implementat-o în mod constant”, a adăugat el, potrivit Foxnews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel