Data publicării:

Belarus afirmă că mercenarii Wagner încă nu au vizitat noua lor bază. Unii dintre ei ar fi părăsit Republica Centraafricană în ultimele zile

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Militarii ruși blochează o stradă din centrul orașului Rostov-on-Don, sudul Rusiei/ Foto: Agerpres
Militarii ruși blochează o stradă din centrul orașului Rostov-on-Don, sudul Rusiei/ Foto: Agerpres
Mercenarii Grupului Wagner, care trebuiau să se mute în Belarus după revolta eşuată din 24 iunie, nu au mers încă să vadă baza oferită de autorităţile belaruse, a transmis vineri Ministerul belarus al Apărării, transmite EFE.

'Nu, grupurile operaţionale nu au sosit încă, nu au luat o decizie, nu au văzut nimic. Cred că atunci când Grupul Wagner va lua decizia finală de a se stabili sau nu în Belarus, atunci o vor vedea', a declarat generalul-maior Leonid Kasinski, consilier al ministrului belarus al Apărării, pentru agenţia rusă de presă TASS.

Reprezentantul militar s-a referit la o tabără de corturi de campanie situată în apropierea oraşului Osipovici din regiunea Mogilev, Belarus, pe care a descris-o ca fiind 'o tabără de vară, construită în coordonare cu autorităţile locale'. 'Această tabără a fost realizată pentru a pregăti atât militari, cât şi reprezentanţi ai administraţiei civile în cadrul creării unui sistem teritorial de apărare', a explicat militarul belarus.

Potrivit lui Kasinski, tabăra are capacitatea de a găzdui aproximativ 5.000 de soldaţi, iar amplasarea sa permite, de asemenea, staţionarea de maşini de luptă.

'Totul depinde de cantitatea acestui echipament. Este o fostă fortăreaţă militară. Infrastructura a fost păstrată, inclusiv depozitele, o brigadă de artilerie îşi avea sediul aici', a spus el. Deşi după eşecul revoltei Wagner, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a convenit cu liderul grupului, Evgheni Prigojin, ca mercenarii să se mute în Belarus, liderul de la Minsk a declarat joi că decizia finală nu a fost încă luată şi că 'depinde de Rusia'. 'Nu construim tabere. Le-am oferit mai multe foste tabere militare care au fost folosite în timp de război', a spus el.

Lukaşenko a subliniat că Grupul Wagner este unitatea 'cea mai experimentată în lupte'

'Dar Grupul Wagner are o viziune diferită pentru desfăşurarea lor. Fireşte, nu vă voi spune care', a adăugat el. Printre ofertele Minskului, Lukaşenko a menţionat tabăra Osipovici. În tot cazul, a subliniat el, dacă mercenarii vor fi în cele din urmă relocalizaţi în Belarus, cadrul în care aceştia vor opera în ţară va fi stabilit printr-o lege sau un decret prezidenţial. Lukaşenko a subliniat că Grupul Wagner este unitatea 'cea mai experimentată în lupte' şi 'poate servi la apărarea Belarusului dacă ţara este atacată', dar a dat asigurări că nimeni, inclusiv Ucraina, nu va fi atacat de pe teritoriul belarus, scrie Agerpres.

Mercenarii Wagner ar părăsi Republica Centrafricană (surse)

Un număr necunoscut de mercenari din grupul paramilitar rus Wagner ar fi părăsit Republica Centraafricană în ultimele zile, potrivit mai multor surse străine, o informaţie dezminţită ferm de guvernul acestei ţări, relatează France Presse. 'Se vorbeşte despre plecarea lor. Îşi reduc activitatea. Este probabil un amestec între dificultăţile actuale ale Wagner şi limitele carnetului de cecuri (al preşedintelui Faustin-Archange) Touadera', a indicat pentru AFP o sursă franceză apropiată dosarului.

Statutul societăţii paramilitare private şi al şefului său Evgheni Prigojin, mai incert ca niciodată

Statutul societăţii paramilitare private şi al şefului său Evgheni Prigojin este mai incert ca niciodată după rebeliunea eşuată în Rusia în 23 şi 24 iunie.

Un grup de mercenari a ajuns până la câteva sute de kilometri de Moscova înainte de a primi ordinul să renunţe, în urma unui acord cu preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui detalii sunt necunoscute. Dar intervenţiile sale în străinătate, în special în Siria şi în mai multe ţări africane (Sudan, Republica Centrafricană, Mali), nu au fost puse sub semnul întrebării în mod public până în prezent. De la anunţul privind încheierea rebeliunii, Bangui a afirmat chiar că activităţile Wagner 'vor continua'. 'Rusia a subcontractat Wagner, dacă Rusia nu mai este de acord cu Wagner, atunci ne va trimite un nou contingent', a declarat Fidele Gouadjika, ministrul consilier special al preşedintelui Touadera.

 

'Avem mişcări de avioane, posturi care au fost părăsite. Nu am o listă cu unităţi, dar am văzut liste cu avioane de tip Iliuşin-76 (avion rusesc destinat transportului de trupe - n.r.) care au decolat', a confirmat o sursă străină din domeniul securităţii. Acest tip de aparat este utilizat de regulă din 2018 pentru a transporta mercenarii Wagner spre şi de la Bangui pentru rotaţia de efective.

 

'Speculaţiile care circulă par să fie fondate', a adăugat aceeaşi sursă externă. 'Privim de asemenea la ceea ce se petrece în Mali, dar în acest stadiu nu se observă nimic', a mai precizat sursa. Fidele Gouandjika a dezminţit totuşi vineri această informaţie. 'Nu există o plecare a trupelor ruseşti din Republica Centraafricană spre o ţară străină, ei sunt toţi în teritoriu şi ceea ce spun aceste media nu sunt decât alegaţii mincinoase', a afirmat el.

 

O sursă de securitate franceză a justificat mişcarea prin 'incertitudini majore asupra plăţii salariilor în lunile viitoare şi îngrijorări cu privire la represalii asupra familiilor mercenarilor care rămân la Wagner'. Potrivit acesteia, ei au de ales între o revenire la viaţă civilă, angajament în armata rusă sau o înrolare în alte firme private ruseşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel