Data publicării:

Blinken, aflat în vizită la Beijing. SUA primește un mesaj categoric. "China nu va face niciun compromis privind Taiwanul"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook U.S. Department of State
Foto: Facebook U.S. Department of State
Secretarul de stat american a primit  un mesaj categoric la Beijing.

Șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, i-a spus secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat în vizită în China, că Beijingul nu va face niciun compromis privind Taiwanul, transmite Agerpres.

Wang Yim cel mai înalt demnitar al Partidului Comunist Chinez în domeniul diplomaţiei, a afirmat că "trebuie făcută o alegere între dialog şi confruntare, (între) cooperare şi conflict", a relatat televiziunea de stat de la Beijing, CCTV, conform AFP.

În plus, diplomatul chinez a insistat că "păstrarea unităţii naţionale este întotdeauna în centrul intereselor fundamentale ale Chinei", iar "în această privinţă, China nu va face niciun compromis şi nicio concesie" referitoare la Taiwan.

Alte subiecte pe care Blinken le va discuta la Beijing



Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză separatistă şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru realipirea la China a insulei independente de facto din 1949 şi susţinute de Statele Unite.

Blinken se află la Beijing de duminică. El este primul secretar de stat al SUA sosit în China din 2018. Acesta are pe agendă şi alte subiecte disputate, în afară de Taiwan; dintre acestea, AFP menţionează sancţiunile SUA împotriva unor mari companii chineze din sectorul informatic, revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud şi situaţia minorităţii uigure din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.

Bill Gates, întâlnire cu Xi Jinping, în contextul tensiunilor înăbușitoare dintre SUA și China

Și cofondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a întâlnit vineri cu președintele Chinei, Xi Jinping, în contextul tensiunilor Washington și Beijing.

Xi i-a spus lui Gates că a fost „primul prieten american” pe care l-a întâlnit la Beijing în acest an, potrivit presei de stat chineze. Gates este cel mai recent lider de afaceri din SUA care a vizitat China de când și-a redeschis granițele, scrie BBC.

"Spun adesea că temelia relațiilor chino-americane se află în rândul oamenilor și ne uităm mereu la poporul american și sperăm că cele două popoare vor continua să fie prietenoase", i-ar fi spus Xi lui Gates.

A fost prima întâlnire a lui Xi cu un om de afaceri străin, în ultimii ani. El a încetat să mai călătorească în străinătate în 2020, când China și-a închis granițele în timpul pandemiei. Prima lui vizită, după aceea, a fost în Rusia. Se știe că Xi și Gates s-au întâlnit ultima dată în 2015.

Anul acesta, Elon Musk de la Tesla, Jamie Dimon de la JP Morgan și Tim Cook de la Apple au călătorit cu toții în China. Deși au avut întâlniri cu mai mulți înalți oficiali chinezi, niciunul nu l-a întâlnit pe Xi.

Gates se află în China în rolul său de co-președinte al Fundației Bill și Melinda Gates, o organizație non-profit pe care a început-o împreună cu fosta sa soție. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel