Data actualizării:
Data publicării:

Beijingul joacă la mai multe capete. „Rusia a pierdut clar în Ucraina”, transmite un fost ambasador chinez

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping
Un fost ambasador chinez în Ucraina a criticat ferm invazia Rusiei într-un discurs recent despre care a fost raportat de presa chineză înainte de a fi înlăturat rapid, relatează Helen Davidson și Chi Hui Lin.

Gao Yusheng, care s-a pensionat în urmă cu peste un deceniu, după o carieră petrecută mai ales în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei eșuează.

Gao a spus că Moscova, sub conducerea lui Putin, nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” asupra teritoriului lor sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

Potrivit The Guardian, Gao a spus:

„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este de a considera fosta Uniune Sovietică ca sferă exclusivă de influență și de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia.”

Acest lucru a fost schimbat dramatic de războiul din Ucraina și Gao a sugerat că, odată terminat, va apărea probabil o nouă ordine mondială care va vedea Ucraina îndepărtată din „sfera de influență” a Rusiei și adusă mai departe în Europa, precum și în planul politic, economic, militar și militar al Rusiei. puterea diplomatică slăbită și izolată drastic.

Potrivit unei traduceri a fostului oficial al Departamentului de Stat al SUA, David Cowhig, Gao a spus: „Se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina.”

Remarcile lui Gao au fost raportate de Pheonix News, un mijloc de presă chinez, dar ulterior eliminate de pe internet. Era disponibilă o copie arhivată.

Liderul Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia. Deși Gao nu este considerat în sfera de influență a PCC, analiștii au sugerat că opiniile sale au reflectat probabil și altele din elita politică despre regimul de politică externă a lui Xi.

Gao a fost ofițer diplomatic în Uniunea Sovietică și apoi în Federația Rusă în perioada 1984-88 și 1992-96. El a fost ambasador în Ucraina în perioada 2005-2007, după o perioadă în Turkmenistan și Uzbekistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel