Beijingul confirmă. Balonul doborât de americani aparţine Chinei: SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Beijingul confirmă. Balonul doborât de SUA aparţine Chinei: SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist' / Foto: Captură video Youtube CBS
Beijingul confirmă. Balonul doborât de SUA aparţine Chinei: SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist' / Foto: Captură video Youtube CBS
O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a confirmat că balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite.  

Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmit Reuters şi dpa.

'Ceea ce pot spune este că acest balon este al Chinei, nu al Statelor Unite', a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning într-un briefing de presă regulat.

Ea a răspuns întrebării dacă Beijingul a cerut Statelor Unite să restituie rămăşiţele balonului de supraveghere suspect doborât după ce a trecut pe deasupra unor situri militare sensibile şi silozuri cu rachete nucleare.

Balonul 'nu constituia nicio ameninţare pentru nicio persoană sau pentru securitatea naţională a Statelor Unite', a afirmat ea.

SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist', fără a folosi forţa, însă au decis altfel, ceea ce a fost o 'reacţie exagerată clară', a mai spus purtătoarea de cuvânt chineză.

Guvernul de la Beijing va apăra interesele legitime şi drepturile Chinei, a subliniat Mao Ning, fără a da detalii.

Statele Unite recuperează acum rămăşiţele balonului din Oceanul Atlantic, în largul Carolinei de Sud, pentru a obţine mai multe informaţii despre misiune de la echipamentul de la bord.

Directorul de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, răspunzând unei întrebări la Washington, a spus că nu ştie despre intenţii sau planuri de restituire a balonului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a reiterat argumentul Chinei conform căruia a fost vorba despre un balon de uz civil care a fost deviat de la traiectorie din motive de 'forţă majoră' şi a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA.

Ea nu a dorit să comenteze suplimentar cu privire la celălalt balon observat deasupra Costa Ricăi şi semnalat luni de Ministerul de Externe al acestei ţări.

Anterior, ministerul a citat ambasada Chinei la San Jose, care a declarat că regretă incidentul şi că scopul aparatului era exclusiv ştiinţific, în principal meteorologic.

Ambasada a mai spus că balonul nu era o ameninţare pentru nicio ţară şi că a ajuns deasupra Costa Ricăi din greşeală, din cauza condiţiilor meteo şi a capacităţii reduse de autodirecţionare, a indicat ministerul într-un comunicat.

Iniţial nu a fost clar dacă balonul a fost acelaşi cu cel observat vineri deasupra Columbiei, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel