Bei cafea înainte de micul dejun? Creşte riscul de anxietate. Ce alte efecte negative sunt
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Andrew Neel, Pexels
Fotografie de la Andrew Neel, Pexels
Persoanele care beau cafea înainte de micul dejun au un risc mai mare de anxietate, dar şi alte efecte negative. 

Consumul cafelei înainte de micul dejun poate duce la unele consecinţe destul de grave pentru organism, inclusiv niveluri ridicate de zahăr în sânge şi anxietate severă. Cafeaua băută pe stomacul gol poate afecta negativ nivelul insulinei, care este posibil să crească chiar şi cu 50%. Deşi mulţi iubitori de cafea nu concep să nu îşi înceapă ziua fără o ceaşcă fierbinte de cafea, trebuie să ştie că efectul acesteia înainte de micul dejun este destul de nociv. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţe la băutura preferată, ci soluţia este destul de simplă - întâi iau micul dejun şi apoi îşi beau cafeaua.

De asemenea, acest obicei poate usca pielea - cafeaua este un diuretic puternic, ceea ce înseamnă că poate creşte frecvenţa urinărilor. Deşi consumul de cafea din când în când nu va provoca o deshidratare gravă, tot determină organismul să piardă lichide şi este importantă hidratarea pe tot parcursul zilei. Consumul insuficient de lichide poate afecta sănătatea pielii şi o poate usca excesiv.

Băutul cafelei pe stomacul gol poate provoca o anxietate intensă - când ne trezim, cortizolul, cunoscut şi sub numele de hormonul stresului, este la cel mai mare nivel. Dacă bem cafea înainte de a lua micul dejun, cofeina poate interfera cu cortizolul, determinând corpul să experimenteze şi mai mult stres. Este mai bine să treacă aproximativ o oră după ce ne trezim pentru a bea cafeaua şi să ne asigurăm că suntem întâi bine hidrataţi, scrie Rador. 

Ceaiul care ajută creierul să funcţioneze

„Am fost de vreo șapte ori în Japonia şi în India de vreo trei ori. I-am văzut pe japonezi cu ceaiul verde, ei nu prea beau cafea. Am văzut oameni foarte educaţi, cadre universitare, care beau ceai verde. Am citit un articol în care se spunea că ceaiul verde este bun şi pentru căile urinare. Nu ştiu care este adevărul, însă sigur e bun pentru creier”, a spus Vlad Ciurea.

„Desface anumite legături între celulele nervoase, plus hidratarea pe care o dă”, a subliniat acesta.

„Sunt adeptul ceaiului verde, însă dimineaţa, până în prânz”, a precizat Vlad Ciurea în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor la Antena 3. Vezi mai multe AICI. 

Cum ne influențează cafeaua creierul

"Beneficiul cafelei pentru creier este dovedit. Sunt anumiţi neurostimulatori, neurotransmiţători între celulele nervoase - celulele funcţionează printr-un chimism. Cafeaua stimulează acest chimism, deschide căile. Nu este bine să fie o cafea foarte tare - atunci tremur, transpir, bate inima mai tare. Elementul de plăcere de miros, plăcere de gust se şi implementează în creier - este şi acesta un mic drog. Cafeaua te stimulează şi îţi face şi plăcere. Vrei ca acea cafea să fie mai fierbinte, să fie la temperatura camerei? Cum preferă fiecare, dar cafeaua pentru fiinţa umană face foarte mare plăcere", a spus prof.dr. Vlad Ciurea, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

Cât despre faptul că cea mai bună ar fi cafeaua tare, acesta a mai spus: "Eu sunt în dezacord cu acest lucru pentru că organismul se obişnuieşte cu acest "bici", dar "biciul" nu este numai pentru creier, ci tot organismul se biciuieşte. Apoi, te obișnuești cu un nivel de drog sus. Lăsaţi-l mai mediu, ca să poţi să continui toată ziua. Este vorba de cafea... Că e mai concentrată, mai puţin concentrată, depinde de persoană, de gusturi, dar nu recomand acest bici de cafea foarte tare pentru organism".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel