Data publicării:

BBC: Presa a exagerat efectele cutremurului din Taiwan. Țara s-a pregătit 25 de ani pentru seism

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Un articol din BBC vine cu o nouă perspectivă asupra cutremurului din Taiwan din această săptămână, insistând că presa internațională de cele mai multe ori creionează o imagine distorsionată despre ce s-a întâmplat.

Orașul Hualien ar fi cea mai bună dovadă. Echipele de cameramani s-au adunat în jurul unei clădiri de 10 etaje care se înclină la un unghi înfricoșător. Dar aceasta a fost doar una dintre puținele clădiri care au suferit structural, într-un oraș cu 100.000 locuitori.

La o sută de metri distanță, dincolo de cordonul poliției, străzile din Hualien arată complet normal. Magazinele și cafenelele sunt deschise, traficul este fluid. Dacă conduci prin oraș și nu știi că a avut loc un cutremur mare cu câteva zile în urmă. Faptul că acest oraș a supraviețuit în mare parte neafectat a declanșat imediat discuții despre cum și de ce.

Cu puțin peste un an în urmă, am văzut cutremure de aproximativ aceleași magnitudini lovind Turcia și Siria, provocând moartea a peste 50.000 de oameni. Aceste țări, desigur, aveau mult mai puține resurse. Dar când un cutremur mult mai mic de magnitudine 6,7 a lovit orașul Christchurch din Noua Zeelandă în 2011, aproape întregul centru al orașului a fost pus la pământ.

Taiwanul, în zonă de risc seismic. Clădirile construite în anii '90 au fost, însă, de teroare

Taiwanul este, de asemenea, adesea pe liniile de falie, dar a făcut progrese semnificative în gestionarea cutremurelor. Mulți spun că semnalul de alarmă a fost cutremurul Chi Chi din Taiwan din 1999 - cel mai grav din istoria sa. A provocat moartea a peste 2.400 de oameni și a distrus zeci de mii de clădiri. În județul central Nantou, multe blocuri de apartamente fuseseră răsturnate. Cel mai impresionant a fost cât de multe dintre ele erau noi la acea vreme. Un exemplu celebru este o clădire uriașă de 20 de etaje care se rupsese de la fundații și a rămas la pământ, orizontal, aproape complet intactă.

Daunele catastrofale au provocat multă furie și introspecție cu privire la motivul pentru care atât de multe clădiri noi au eșuat. Experții au spus că proiectul lor era fundamental defectuos. Pilonii de bază nu erau suficient de mari, cantitatea de oțel din ei era prea mică. Concluziile lor nu sunt deloc o surpriză, fiindcă în Taipei au fost scandaluri numeroase în legătură cu construcțiile din anii 1990.

Un exemplu ar fi o clădire construită cu beton făcut cu nisip de mare. Nisipul de mare este mult mai ieftin decât nisipul de râu, dar are un conținut mult mai mare de sare. Acesta corodează barele de armare din oțel, provocând un așa numit cancer de beton. Se știa că până și un cutremur de nivel mediu ar fi putut dărâma clădirea. O altă investigație a primarului orașului Taipei a descoperit că în pilonii de beton ai unei clădiri noi au fost plasate cutii vechi de ulei.

Ce se face astăzi

 

Guvernul revizuiește constant nivelurile de rezistență la cutremure necesare clădirilor - identificând cele care au nevoie de modernizare. După 1999, au efectuat o serie de consolidări seismice - care implică de obicei adăugarea unui cadru de grinzi de oțel la exteriorul unei clădiri sau adăugarea de întăriri, cum ar fi piloni suplimentari. Acest lucru a fost aplicat și infrastructurii, cum ar fi podurile.

Profesorul Yih-Min Wu de la Universitatea Națională din Taiwan, care a lucrat în departamentele de reacție și prevenire ale țării timp de decenii, spune: “Taiwanul este lovit atât de frecvent de cutremure periculoase [încât] majoritatea clădirilor de slabă calitate au dispărut deja.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel